Seleukas II Kalinikas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Seleukas II Kalinikas
Seleuko II atvaizdas ant monetos
Seleukidai
Gimimo vardas Seleukos
Gimė ~265 m. pr. m. e.
Mirė 225 m. pr. m. e. (~39–40 metų)
Tėvai Antiochas II Tėjas, Laodikė
Sutuoktinis (-ė) Laodikė II
Vaikai Seleukas III Keraunas, Antiochas III, Antiochė
Religija senovės graikų religija
Seleukidų imperijos karalius
Ėjo pareigas 246 – 225 m. pr. m. e.
Pirmtakas Antiochas II Tėjas
Įpėdinis Seleukas III Keraunas
Vikiteka Seleukas II Kalinikas

Seleukas II Kalinikas (sen. gr. Σέλευκος Καλλίνικος, ~265225 m. pr. m. e.) – Seleukidų valstybės karalius, valdęs nuo 246 iki 225 m. pr. m. e.

Antiocho I Sotero vaikaitis, Antiocho II Tėjo sūnus. Užėmęs sostą, skatinamas motinos Laodikės pradėjo žudyti kitus pretendentus į sostą ir jų giminaičius; nužudė ir pamotę Berenikę (Egipto valdovo Ptolemajo III Euergeto seserį) bei jos mažametį sūnų, savo brolį, dėl to 246 m. pr. m. e. kilo karas su Egiptu. Seleukas II Kalinikas pralaimėjo, bet Egipte prasidėjus sukilimams Ptolemajas III Euergetas iš Seleukidų valstybės turėjo pasitraukti.[1]

Kovai su Egiptu Seleukas II Kalinikas sudarė sąjungą su broliu Antiochu Hieraksu, tai sužinojęs Ptolemajas III Euergetas 241 pr. m. e. su Seleuku II Kaliniku sudarė taiką. Seleukidų valstybėje prasidėjo vidaus karas, daugelis satrapų sukilo, bandydami užvaldyti imperiją. 236 m. pr. m. e. Galatijoje Antiochas, padedamas galų, nugalėjo Seleuką II Kaliniką ir užėmė jo valdas Mažojoje Azijoje.

225 m. pr. m. e. Seleukas II Kalinikas žuvo nukritęs nuo žirgo;[2] tuo metu jam buvo likusios valdyti tik Mesopotamija ir Šiaurės Sirija.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Seleukas II Kalinikas. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XXI (Sam–Skl). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2012
  2. Seleucus II CallinicusEncyclopædia Britannica Online. – www.britannica.com.