Pereiti prie turinio

Sąrašo aptarimas:Žymūs vegetarai ir veganai

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Sarašas sukurtas po diskusijos Kategorijos aptarimas:Vegetarai (t.p.žr. Kategorijų skaičiaus ribojimas ir kategorijų reikšmingumas). Visos paminėtos sąraše personalijos yra patikrintos dėl savo vegetarizmo, tik dar ne visų jų puslapiuose yra įdėti atitinkami tai nurodantys šaltiniai (ką ir padarysiu prie kitos progos). Labai prašyčiau, jei papildote sąrašą, įrodykite personalijos vegetarizmą jo puslapyje (tačiau pseudo-vegetarų atveju - per ref komandą, kuri sukurs komentarą šio straipsnio apačioje); jei keičiate arba šalinate kažką, nurodykite priežastį čia arba keitimo vienos eilutės komentaro langelyje. O šiaip, pats stengsiuos prižiūrėti sąrašą. Taika ir meilė --Sigurdas 11:12, 2008 gruodžio 7 (EET)

O gal rūšiuoti pagal pavardes, o ne vardus reikėtų? Laisverobotams 12:36, 2008 gruodžio 7 (EET)
Tai gi surūšiuota pagal Vikipedijos straipsnių pirmasias straipsnio pavadinimo raides - kam vargti ir perrašinėti, jei čia tai yra standartas? ;) --Sigurdas 21:52, 2008 gruodžio 7 (EET)
Gal derėtų pervadinti į tik Žymūs vegetarai ..., atsisakant veganai, kurie patenka į vegetarų apibūdinimą. (nes dabar pavadinimas maždaug atrodo kaip pvz., būtų "žinduoliai ir šuniniai"). Tai yra siūlau tik pačiam sąraše išskirti veganus. Taip pat reiktų aiškiau apibrėžti straipsnio sąraše pagal kokius kriterijus šiame sąraše vardinami žmonės, tai palengvins sąrašo priežiūrą ateityje. --Atlantas 16:11, 2008 gruodžio 7 (EET)
Gal vis tik ne? Vegetarizmas įtraukia veganizmą tik kaip mitybos būdą, ir pagal apibrėžimą vegetarizmas yra "mitybos praktika, kai yra atsisakoma bet kokios mėsos". Tuo tarpu veganizmas yra "tam tikrais įsitikinimais pagrįstos nuostatos ir gyvenimo būdas, kurio esmė - gyvūninės kilmės produktų atsisakymas", ir tai įtraukia ne tik mitybinius įpročius, bet ir etinių veganų nepritarimą gyvūnų naudojimui rūbų, pramogų, eksperimentų ir kitokioms reikmėms. Tad yra, vegetarizmas iš esmės negali pilnai įtraukti veganizmą, nes tradicinis pastaruojo apibrėžimas yra platesnis, todėl yra visiškai logiška išskirti veganus iš vegetarų. --Sigurdas 21:52, 2008 gruodžio 7 (EET)
Tai būtent ta analogija ir galioja - „žinduoliai yra gyvūnai, kurie maitina jauniklius pienu“, o šuniniai yra jų poaibis. Lygiai taip „vegetarai yra žmonės, kurie nevalgo mėsos“, o veganai yra jų poaibis (ne tik nevalgantys mėsos, bet dar turintys papildomų ypatybių). O jei rasite priešingų pavyzdžių (veganų, kurie nėra vegetarai) - juo labiau netiks dėti visko į viena. --Martynas Patasius 22:38, 2008 gruodžio 7 (EET)

Dėl šaltinių[redaguoti vikitekstą]

Kažkaip labai jau įtartini šaltiniai skyriui „Galimi arba pseudovegetarai“ ([1])... Ką čia bepridėti - pora „šaltinių“ yra Angliškos Vikipedijos straipsnių aptarimai (!). Belieka priminti, kad nei „Vienam bloge parašyta“, nei „Vienoj viki parašyta“ nėra patikimi šaltiniai - lygiai kaip ir pagarsėjęs „Viena boba sakė“... --Martynas Patasius 00:02, 2008 gruodžio 8 (EET)

Jeigu norima vienoje vietoje sudėti vikipedijoje aprašytus ar aprašytinus vegetarus reiktų sukurti vikiprojektą ar vikisritį, nes tai nebaigtinis sąrašas, be to netikslūs priskyrimo kriterijai ("žinomi").--Dirgela 12:53, 6 liepos 2010 (EEST)[atsakyti]