Procesas (romanas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Procesas

Pirmojo originalaus leidimo viršelis

Autorius Franz Kafka
Šalis Vokietija
Žanras Filosofinis, distopinis, absurdo, paranojinis
UDK: 821.112.2(436)-31
Pilna knyga Der Prozess (vok.)
Originalus leidimas
Pavadinimas Der Prozess
Šalis Vokietija
Kalba vokiečių
Leidykla Verlag Die Schmiede
Išleista 1925 m.
Pirmasis lietuviškas leidimas
Pavadinimas Procesas
Leidykla Vaga
Išleista 1981 m.
Vertėjas Antanas Gailius
Formatas Kietais viršeliais
Puslapių 264
Kafka mirė nespėjęs romano pabaigti. Knyga išleista jau po autoriaus mirties.

Procesas – vienas iš trijų nebaigtų Franco Kafkos romanų, pasirodžiusių po jo mirties (kiti du – „Amerika“ ir „Pilis“). 1925 m., jau po Kafkos mirties, romano struktūrą sutvarkė ir jį publikavo rašytojo draugas Max Brod, nepaisydamas Kafkos anksčiau išsakyto prašymo rankraštį sunaikinti.[1]

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

30-ojo gimtadienio rytą banko tarnautojas Jozefas K. areštuojamas dėl jam pačiam nežinomų priežasčių. Nepaisant arešto, Jozefui K. galima laisvai judėti ir tęsti darbinę veiklą. Jis bando sužinoti, kuo yra kaltinamas ir kaip galėtų būti išteisintas, tačiau jo pastangos lieka bevaisės. Dėl to jis stoja prieš nesuprantamai veikiantį teismą, kurio kanceliarija yra įsikūrusi didelio nušiurusio namo palėpėje. Su teisės sritimi susijusios moterys, Jozefui K. prisistatančios „pagalbininkėmis“, jaučia jam seksualinį potraukį.

Apimtas nevilties, Jozefas K. nesėkmingai bando rasti įėjimą į teismą. Jis ima skirti vis daugiau dėmesio procesui, nors iš pradžių planavo elgtis priešingai. Jį vis giliau įtraukia košmariškas siurrealistiškos biurokratijos labirintas, jis vis giliau skverbiasi į teisės pasaulį. Lygiai taip pat į paties Jozefo K. pasaulį ima kištis teismas. Tiek nuo skaitytojo, tiek nuo Jozefo K. slepiama, ar iš tikrųjų vyksta koks nors slaptas teismo procesas. Tą patį galima pasakyti apie teismo sprendimą – Jozefas K. apie jį nesužino, tačiau nujaučia, kad jo laikas jau baigėsi. Jis paklūsta nesuvokiamam, paslaptingam teismo sprendimui, taip ir nesužinojęs, kuo jis yra kaltinamas ir ar iš tikrųjų yra paskelbtas teismo nuosprendis. 31-ojo gimtadienio išvakarėse Jozefą K. į karjerą nusiveda du vyrai ir ten jį nuduria „lyg kokį šunį“.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]