Pedro Fernández de Quirós

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Pedro Fernandes de Queirós)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Pedras Fernandesas de Kirosas

Pedras Fernandesas de Kirosas arba Keirušas (port. Pedro Fernandes de Queirós, isp. Pedro Fernández de Quirós; g. 1565 m. Evoroje – m. 1614 m. Panamoje) – portugalų keliautojas, tarnavęs Ispanijai, Ramiojo vandenyno tyrinėtojas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė Portugalijos mieste Evoroje, jaunystėje įstojo į Ispanijos laivyną. 1595 m. dalyvavo Alvaro de Medanjos de Neiros ekspedicijoje po Ramųjį vandenyną. Vėliau grįžo į Europą, 1600 m. lankėsi Romoje, gavo audienciją pas popiežių.

1603 m. iš Kaljao uosto Peru išvyko su trijų laivų ekspedicija, kurios tikslas buvo rasti mitinę Tierra Australis ir paskelbti ją Ispanijos valda. Kiroso ekspedicija praplaukė Tuamotu salas, 1606 m. sausio 26 d. atrado Diusi salą, o vėliau pasiekė Vanuatu salas. Kirosas pamanęs, kad atrado ieškotąjį žemyną, žemę pavadino Austrialia del Espíritu Santo (dabar Espiritu Santas). Ten ispanai bandė įkurti Naujosios Jeruzalės koloniją, bet dėl tarpusavio nesutarimų ir vietinių antpuolių, ji buvo greitai apleista. Vėliau dėl blogo oro laivai išsiskyrė – Luiso Vaeso de Toreso vadovaujami laivai nuplaukė toliau į vakarus, o Kirosas grįžo į Akapulką.

1607 m. Pedras Fernandesas de Kirosas grįžo į Ispaniją, gyveno skurde, siekė gauti iš karaliaus paramą naujai kelionei. Vėliau išvyko į Ameriką, kur 1614 m. ir mirė.

XIX a. Australijos katalikai bandė išpopuliarinti teoriją, kad Kirosas buvo pirmuoju Australijos atradėju. Jis taip pat laikomas vietovardžio „Australija“ autoriumi.