Pavienis pažaidos taškas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Pavienis pažaidos taškas (angl. single point of failure) – bet kuri sistemos dalis, kurios veiklos nutrūkimas visiškai sutrikdo visos sistemos darbą.

Pavyzdžiui, jei paskirstyta duomenų bazė turi daug klientų ir vieną serverį, šis serveris yra pavienis pažaidos taškas: dėl kokių nors priežasčių jam nustojus veikti, nebeveiks visa sistema. Atsakingose srityse (aviacijoje, kovinėje sistemoje ir pan) tokių serverių būna daugiau. Sudėtinga užduotis yra ir atkurti pažeistos dalies darbą (ji turi būti teisingai informuota apie po atsijungimo, jai nebeveikiant įvykusius pasikeitimus). Neretai reikalaujama, jog kliento užklausos metu vienam serveriui išėjus iš rikiuotės, likusieji užklausą įvykdytų ir atsakymą atsiųstų taip, tarsi nieko nebūtų įvykę.

Prasčiau apgalvotoje sistemoje pažaidos tašku gali būti ir klientas ar ryšys tarp serverio ir kliento. Pavyzdžiui, jei užklausa nepavyko iš pirmo karto, klientas gali siųsti tą pačią žinutę pakartotinai. Tačiau jei komunikacijos protokolas neleidžia atskirti pakartotinai siunčiamos žinutės nuo pirmąkart siunčiamos, o pirmoji žinutė adresatą visgi pasiekė, serveris gali įvykdyti dvi užklausas vietoj vienos. Kai kuriais atvejais (tarkim, nuskaičiuojant nuo saskaitos bankomate paimtą pinigų sumą) tai absoliučiai neleistina.

Perteklinės dalys gali dirbti vienu iš šių režimų:

  • Šaltas pasyvus – atsarginė sistema pradeda veikti tik kai nustoja veikti pagrindinė sistema. Šiuo atveju pagrindinė sistema periodiškai išsaugo savo būseną (tarkim, sutartoje vietoje diske) bei veda keitimų žurnalą, kad į jos vietą stojusi atsarginė sistema žinotų, kokie įvykiai sekė po paskutinio būsenos išsaugojimo.
  • Šiltas pasyvus – atsarginė sistema visą laiką dirba kartu su pagrindine kuri ją nuolat informuoja apie vykstančius pasikeitimus. Kol pagrindinė sistema dirba gerai, atsarginės veikla klientams nematoma.
  • Aktyvus – atsarginė sistema dirba tokiu pat režimu kaip ir pagrindinė, vykdydama visas klientų užklausas. Tačiau kol dirba pagrindinė sistema, atsarginės sistemos siunčiamų atsakymų į užklausas nepaisoma.
  • Aktyvus su rinkimais – nėra pagrindinės sistemos. Visos dubliuojančios sistemos gauna tą pačią kliento užklausą ir „balsuoja“, kokį atsakymą pasiųsti.

Įvairių dalių dubliavimas iš dalies padidina patikimumą, tačiau kol egzistuoja bent vienas pavienis pažaidos taškas, sistema nelaikoma iš tiesų labai patikima.

Patikimumui padidinti kartais tą pačią funkciją atliekančios dalys turi skirtingą programinę įrangą. Pavyzdžiui, keturi Space Shuttle kompiuteriai turi kruopščiai parašytą „pagrindinę“ programinę įrangą, tuo tarpu penktojo tas pačias funkcijas atliekančios programos parašytos nepriklausomai ir visiškai kitaip.