Pereiti prie turinio

Pastovioji atmintis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Pastovioji atmintis arba ROM (angl. Read-only memory) - atmintis, iš kurios duomenis, įrašytus jos gamybos metu, vėliau galima tik skaityti.[1] Tipiškas ROM panaudojimo pavyzdys asmeniniuose kompiuteriuoseįmontuotoji programinė įranga BIOS.

Vienas iš pastoviosios atminties pranašumų prieš laisvosios prieigos atmintį (RAM) – duomenys ROM atmintyje išlieka net kai nėra maitinimo šaltinio.

Istoriškai iš pradžių ROM atmintys buvo gaminamos jau su įrašytais duomenimis, tačiau netrukus buvo pristatytas programuojamosios pastovios atminties (PROM) tipas, į kurią duomenis galima įrašyti vieną kartą specialia rašymo įranga. Vėliau atsirado ir kitų tipų ROM, pvz., EPROM (ištrinamoji PROM atmintis), kurią galima ištrinti naudojant stiprią UV spinduliuotę ir tada vėl įrašyti, bei EEPROM, kurią galima ištrinti elektroniniu būdu.

  1. Pastovioji atmintisV. Dagienė, G. Grigas, T. Jevsikova. Enciklopedinis kompiuterijos žodynas. 4-as leidimas. Vilnius: VU MII, 2014 // EKŽ, 2021, nuolat atnaujinamas. ISBN 978-9986-680-52-9.