Pabėgimas iš Šoušenko

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Pabėgimas iš Šoušenko

PavadinimasThe Shawshank Redemption
Kilmės šalisJAV
RežisieriusFrank Darabont
Prodiuseris (-iai)Niki Marvin
Scenaristas (-ai)Frank Darabont
KompozitoriusThomas Newman
VaidinaTim Robbins
Morgan Freeman
Bob Gunton
William Sadler
Clancy Brown
Gil Bellows
James Whitmore
Metai1994
ŽanrasDrama
Pagal knygąStephen King
„Rita Hayworth and
Shawshank Redemption“
Trukmė142 min.
Kalbaanglų
PlatintojasColumbia Pictures
Biudžetas25 mln. JAV dol.
Pajamos58 mln. JAV dol.
IMDb įrašas

Pabėgimas iš Šoušenko (angl. The Shawshank Redemption) – 1994 m. JAV draminis filmas, sukurtas remiantis Stephen King novelės „Rita Heivort ir pabėgimas iš Šoušenko“ motyvais. Filmo režisierius – Frank Darabont.

„Pabėgimas iš Šoušenko“ buvo nominuotas septyniose „Oskarų“ kategorijose, tarp kurių ir geriausio filmo, tačiau nelaimėjo nė vieno apdovanojimo.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Endis Diufrenas (akt. Tim Robbins) – nekalbus, tačiau ambicingas vyras, sėkmingai kopiantis bankininko karjeros laiptais. Tačiau santykiai su žmona jam klostosi ne taip sėkmingai – ji siekia skyrybų ir jau užmezgė romaną su kitu vyru. Po to, kai žmona kartu meilužiu buvo nušauti, Endžiui pareiškiami įtarimai dėl žmogžudystės. Negalėdamas įrodyti nekaltumo, jis yra nuteisiamas. Endžiui skiriamos dvi bausmės kalėti iki gyvos galvos Šoušenke,  viename iš prasčiausią reputaciją turinčių JAV kalėjimų. Šoušenko Endis nuo pat pradžių susiduria su gausybe problemų, be to, patiria „seserų“ gaujos smurtą. Endis taip pat susipažįsta su kaliniu, visų vadinamu Redu (akt. Morgan Freeman), abu greitai tampa gerais draugais.

Pasisiūlydamas tvarkyti kalėjimo direktoriaus finansinius reikalus, Endis užsitikrina jo paramą. Pasinaudodamas parama, Endis padeda senyvo amžiaus kaliniui Bruksui (akt. James Whitmore) suremontuoti biblioteką. Po kurio laiko Endis stoja į pagalbą kalėjimo direktoriui Nortonui (akt. Bob Gunton) vykdant finansines aferas, tačiau kartu ir susikuria naują tapatybę, kuria galėtų prisidengti pabėgęs iš kalėjimo.

Vėliau pasirodo naujas kalinys Tomis Viljamsas (akt. Gil Bellows), greitai susidraugaujantis su Endžiu ir Redu. Iš Tomio Endis išgirsta apie kalinį iš kito kalėjimo, prisipažinusį, kad jis įvykdė tą žmogžudystę, už kurią Endis buvo nuteistas. Šią žinią Endis perduoda Nortonui, kuris sureaguoja neigiamai ir skiria jam kalėti du mėnesius vienutėje. Paskui Nortonas įsako nužudyti Tomį ir viską sufabrikuoti taip, kad atrodytų, jog Tomis bandė pabėgti iš kalėjimo.

Endis papasakoja Redui apie planus nuvykti į Zihuatenecho kaimą Meksikoje, jei jam kada nors pavyktų ištrūkti iš kalėjimo. Redas tuo abejoja, tačiau pažada Endžiui nukakti prie ypatingojo medžio ir rasti laišką, paslėptą Endžio, jei tik išeitų į laisvę.

Filmo pabaigoje Endžiui pavyksta pabėgti iš kalėjimo tuneliu, kurį jis per 18 metų įsirengė sienoje. Jis pasinaudoja savo naująja tapatybe, susikurta kalėjime, ir papasakoja policijai apie pinigų plovimo aferas, vykdomas Šoušenke. Policijai atvykus suimti kalėjimo direktoriaus, šis nusižudo, siekdamas išvengti bausmės.

Galiausiai Redas paleidžiamas į laisvę ir suranda Endžio paslėptą laišką. Po to jis nuvyksta į Meksiką pas Endį, kur jiedu džiaugsmingai susitinka.