Osteoartritas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Osteoartritas (Osteoarthritis) – dažniausia pasaulyje sąnarių liga. Tai imuninė liga. Jos metu susidaro būklė, kai senstant sąnarių kremzlės dyla, plonėja, todėl sąnario judesiai tampa skausmingi, sudėtingesni, sąnarys gali patinti. Dažniausiai liga pažeidžia kelio, klubo, stuburo (kaklo ir juosmens), čiurnos sąnarius. Tyrimai rodo, kad osteoartritu serga apie trečdalis vyresnių nei 65 metų amžiaus žmonių, tarp kurių daugiau – moterų.

Simptomai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pažeistas sąnarys padidėja ir pastorėja. Taip yra dėl osteofitų – kaulinių išaugų, kurių susidaro ties sąnario kraštais. Sumažėja sąnario judesių amplitudė, kartais, uždėjus plaštaką ant sąnario juntama ar net girdima šiurkšti krepitacija.

Priežastys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ilgą laiką buvo manoma, kad osteoartritas yra degeneracinė liga. Šiuo metu žinoma, kad jos atsiradimui svarbūs kai kurie citokinai ir kiti imuninės sistemos komponentai.

Osteoartritas yra su amžiumi susijusi liga. Vienas svarbių rizikos veiksnių yra antsvoris, nes dėl jo sąnariams tenka nenatūraliai didelis krūvis ir kremzlės greičiau dyla. Antsvorio turintys žmonės paprastai mažai mankštinasi, todėl sąnarių kremzlės nepakankamai aprūpinamos deguonimi. Ligos vystymąsi gali skatinti ir pakitusi, netaisyklinga sąnario struktūra, atsiradusi dėl tokių anatominių pokyčių kaip kelio sąnarių deformacija į vidų ar į išorę, po lūžio netaisyklingai suaugę kaulai ir t. t. Dėl sąnario struktūros pakitimų atsiranda vietinis spaudimas, kuris pažeidžia sąnario kremzlę didžiausio mechaninio apkrovimo vietoje.

Osteoartritu dažniau serga tie žmonės, kurie dirbdami nuolat lanksto kelio ar klubo sąnarius, pvz: ūkininkai, darbininkai, kadangi jų sąnariams tenka didesnis krūvis. Sąnariams kenkia ir per didelis sąnarių apkrovimas sportuojant.

Įtakos turi net avalynė. Avint aukštakulnius batelius, keičiasi pėdos kampas bei stovėsena. Dubuo ir klubas labiau apkraunami, o stuburas išsilenkia. Dėl to vystosi stuburo iškrypimas, dažnai sukeliantis nugaros skausmus. Avinčios aukštakulnius batelius moterys lengviau gali niksėti čiurną, dėl to taip vystosi sąnario pažeidimas.

Osteoartrito stadijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Liga progresuoja lėtai. Skiriamos 3 stadijos:

  • 1 stadija. Jaučiamas skausmas, kai sąnarys labai apkrautas.
  • 2 stadija. Sąnarį skauda net ir įprastai judant, o aktyvių judesių metu skauda raumenis. Jei prasideda aplink sąnarinę kremzlę esančių audinių uždegimas, gali atsirasti skausmingas patinimas.
  • 3 stadija. Skauda net ramybėje. Pastebimai sutrinka sąnario judesiai, ji vis labiau deformuojasi ir raumenys trumpėja. Negydant minimos ligos, ši po kiek laiko gali sukelti sąnarių sukaulėjimą.

Osteoartrito gydymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Svarbiausia gydant ligą – koreguoti savo gyvenimo būdą: mažinti svorį (jei yra antsvorio), tinkamai mankštintis, avėti tinkamą avalynę, vengti per didelio pažeistojo sąnario apkrovimo. Labai tinka važiavimas dviračiu, plaukimas, gimnastika ir trumpi pasivaikščiojimai lygiu paviršiumi.