Optronas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Optronas

Optronas – prietaisas, naudojantis trumpą optinį kanalą, perduoti signalui tarp siųstuvo ir imtuvo, esančių tame pačiame prietaise . Optrono imtuvo ir siųstuvo grandinės yra elektriškai viena nuo kitos izoliuotos: elektrinis signalas verčiamas optiniu, perduodamas ir tada verčiamas atgal iš optinio į elektrinį. Priklausomai nuo sandaros yra keturios optronų rūšys: rezistorinis, diodinis, tiristorius ir tranzistorinis.

Signalui perduoti paprastai naudojamas diodinis optronas: siuntimui šviesos diodas, priėmimui fotodiodas.

Variantai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jei reikia nufiltruoti garsinio ir aukštesnio dažnio trukšmą, vietoj šviesos diodo naudojama miniatiūrinė kaitinamoji elektros lemputė. Tokie optronai taikomi tik jei tai iš tiesų reikalinga, nes jie daug mažiau patikimesni. Kai kada kaip šviesos imtuvas naudojamas fotorezistorius arba fototranzistorius, kai kada ir kitokie elementai.

Vienas optrono variantų yra plyšinis optronas (angl. slotted optocoupler). Šios detalės korpusas turi siaurą kelių milimetrų pločio plyšelį, į kurį įterpus šviesos nepraleidžiančią plokštelę, perkertamas šviesos iš siųstuvo į imtuvą kelias. Paprastai į tokį plyšelį įterpiamas skylutes turintis besisukantis diskas, kurio judesius optronas gali registruoti. Galimi ir kitokie naudojimo variantai (šie optronai buvo taikomi informacijai iš perfokortų skaityti).

Neretai optrono korpuse iš karto įmontuojamas stiprintuvas, sustiprinantis šviesos daviklio perduodamą signalą.

Taikymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Optronai gali apsaugoti nuo žemės srovių ir blokuoti nenumatytus aukštesnės įtampos šuolius. Optinės izoliacijos reikalavimas yra viena MIDI standarto dalių. Jais atsiribojamą nuo įvairių „nešvarių“, daug trukdžių generuojančių (pavyzdžiui, galingų variklių) elektros grandinių. Naudojami jie ir įvairių medicininių elektros prietaisų saugumui užtikrinti.

Jungimo schemos pavyzdys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Optrono elektrinis ženklas ir jungimo schemos pavyzdys.

Pateikiamame pavyzdyje, sujungus jungiklį S1, srovė iš maitinimo šaltinio V1 uždega optrono šviesos diodą D1. Šio diodo šviesa sužadina fototranzistorių Q1 (pakinta įtampo prie jo kolektoriaus ir rezistoriaus R2 prijungtame išėjimo gnybte). Nors signalas perduodamas, V1-S2-R1-D1 ir V2-R2-Q1 grandinės elektriškai lieka viena nuo kitos izoliuotos.