Nuotykių ieškotojai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Nuotykių ieškotojai

PavadinimasLes Aventuriers
Kilmės šalis Prancūzija
Italija
RežisieriusRobert Enrico
Scenaristas (-ai)Robert Enrico
José Giovanni
Pierre Pilegri
VaidinaAlain Delon
Lino Ventura
Joanna Shimkus
Metai1967
Žanrasnuotykių
Trukmė113 min.
Kalbaprancūzų
IMDb įrašas

Nuotykių ieškotojai (pranc. Les Aventuriers) – 1967 m. sukurtas nuotykių filmas, kuriame vieną pagrindinių vaidmenų atliko lietuvių kilmės aktorė Joanna Shimkus.

Pagrindiniai aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aktorius – vaidmuo
  • Alain Delon – Manu Borelis
  • Lino Ventura – Rolandas Darbantas
  • Joanna Shimkus – Leticija Veis
  • Hans Meyer
  • Serge Reggiani

Turinys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Jauna skulptorė abstrakcionistė Leticija susipažįsta su automechaniku Rolandu ir jo draugu lakūnu Manu. Visiems trims laikotarpis itin nesėkmingas: Rolandas, anksčiau dirbęs žymioje kompanijoje, dabar pats bando sukurti galingą variklį; Leticijos pirmoji paroda virsta visiška nesėkme; Manu, bandydamas praskristi lėktuvu po Triumfo arka, netenka piloto licencijos. Užsakovas, draudimo kompanijos atstovas Voltenas, kaip kompensaciją prasitaria apie 1963 m. prie Kongo krantų įvykusią aviakatastrofą, kurios metu žuvo vienintelis keleivis – belgų verslininkas, mėginęs išgabenti iš Kongo savo turtus. Po to, kai variklio bandymas baigiasi avarija, o mėginimas laimėti pinigų kazino sukūrus savo pačių sistemą žaisti rulete baigiasi nesėkme, trijulė nusprendžia vykti į Kongą.

Pradėję ieškoti nuskendusio lėktuvo, jie susipažįsta su iš to lėktuvo išsigelbėjusiu pilotu. Jis patvirtina Volteno istoriją: prasidėjus karui, baltaodžiai buvo priversti bėgti iš Kongo. Samdinių būrio vadas sumokėjo jam už skrydį, kad išgelbėtų iš šalies belgą verslininką tačiau lėktuvas nukrito dėl degalų trūkumo. Kadangi galimybė pasiekti pinigus tampa visai reali, Manu pasiperša Leticijai, tačiau ši atsisako ir prisipažįsta savo jausmus Rolandui.

Jie aptinka lėktuvą ir iškelia pinigus į jachtą, tačiau tai pastebi verslininko pabėgimą organizavę samdiniai, taip pat ieškantys lėktuvo. Įvyksta susirėmimas, kurio metu žūna Leticija, o draugai, apkaltinę Pilotą, jį išvaro. Jiedu ieško Leticijos artimųjų, kurių daugelis žuvo holokausto metu. Jie randa šios senelę, gyvenančią Šarante, ir Leticijos dalį perveda 11-mečiam šios pusbroliui Žan-Žanui. Šis taip pat pasisako radęs „lobį“, kuris, kaip pasirodo, yra jūroje įkurto forto vokiečių karo laikų sandėlis.

Manu grįžta į Paryžių, tačiau Leticijos ilgesys priverčia jį vėl atvykti į Šarantą. Netrukus čia pasirodo ir Samdinys, kuris, nužudęs Pilotą, jau kurį laiką seka Manu pėdsakais. Jis vėl susitinka Rolandą, įsigijusį fortą, kuriame ir įvyksta lemiamas susirėmimas su samdiniais...