Ngaanyatjarra

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ngaanyatjarra
KalbamaAustralija
Kalbančiųjų skaičius?
Vieta pagal kalbančiųjų skaičiųNeįeina į šimtuką
KilmėAustralijos aborigenų kalbos
Pama-Njunga kalbos
Wati
Ngaatjatjarra
Oficialus statusas
Oficiali kalba-
Kalbos kodai
ISO 639-1-
ISO 639-2-
ISO 639-3ntj

Ngaanyatjarra yra Australijos aborigenų dialektų grupė Vakarų dykumos kultūrinėje grupėje. Ngaanya pažodžiui reiškia "tai", o tjarra reiškia "su", t. y. pavadinimas reiškia "tie, kurie 'tai' vadina ngaanya". Gretimos dialektų grupės vadinamos Ngaatjatjarra ("tai" vadinama ngaatja) bei Nyangatjatjarra (pagal nyangata).

Ngaanyatjarra dialektu kalbantys žmonės gyvena šiuose biogeografiniuose regionuose:

Vakarų dykumos kultūrinė grupė pasiskirsčiusi apie 600 tūkst. kv. km teritorijoje, kurioje yra daugiau nei 40 tokių dialektų grupių. Tarp jų yra Pitjantjatjara, Yankunytjatjara, Pintupi, Mardu ir kitos. Visos dialektų grupės priklauso bendrai Wati kalbai (arba Vakarų dykumos kalbai), tačiau ši kalba nėra standartinė, o susideda iš šių įvairių dialektų. "Wati" pažodžiui reiškia "iniciaciją praėjęs vyras" ir šis žodis lingvistų naudojamas šiai grupei apibūdinti, nes visuose dialektuose šis žodis turi tą pačią semantinę prasmę.

Vakarų dykumos aborigenai buvo tarp paskutiniųjų aborigenų grupių, kurios susidūrė su Vakarų pasauliu (neperspėję aborigenų britai jų gyvenamose teritorijose vykdė branduolinio ginklo bandymus). Šiuo metu daugelis jų gyvena žemės atsiimtose iš vyriausybės.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]