Pereiti prie turinio

Naudotoja:Laimute levickyte

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Dailininkė Laimutė Kozlovienė

Gimė ir užaugo Skaudvilėje, Tauragės rajone. Kūrybinė saviraiška ją traukė nuo pat vaikystės. Ją įtakojo mezgėjos močiutės ir nuostabaus kraštovaizdžio apsuptis. Rimtesni kūrybiniai ieškojimai prasiveržė, sulaukus 25 metų amžiaus. Turėdama universitetinį išsilavinimą, buvo baigusi prekybos ekonomikos specialybę, jautė vis stipresnį kvietimą studijuoti meną. Baigė neakivaizdinį Maskvos meno universitetą. Vilniaus dailės akademijoje 2000 metais įgijo tekstilės meno bakalauro išsilavinimą.

Nuo 2001 metų dailininkė yra LDS narė, turinti meno kūrėjo statusą. Surengė daugiau kaip 20 autorinių parodų, sudalyvavo daugiau kaip 68 grupinėse parodose Lietuvoje ir užsienyje. Darbų yra įsigiję Lietuvos ir užsienio muziejai, privatūs kolekcionieriai.

Kaip save pristato pati dailininkė :

" Po studijų baigimo įsitraukiau į kūrybinius ieškojimus ir bandymus nes tai man buvo be galo įdomu daryti. Vėliau vilną, jai suteikdama įvairias faktūras ir tekstūras, siuvinėjau, audžiau, kūriau koliažus, aplikacijas, tapiau paveikslus. 1999 metais,  siekdama kuo daugiau propaguoti meną kasdienybėje, surengiau akciją “Meną į viešumą”, ir 7 tapybos darbų ciklą “Dvi dienos Venecijoje”, sukurtą Venecijoje per 2 dienas, eksponavau “Benettono” parduotuvių vitrinose Vilniuje, Šiauliuose, Klaipėdoje. Tai buvo vienas pirmųjų meno eksponavimo viešos erdvėse įvykių.

Kūrybai skiriu visą laisvą laiką, be jos gyvenimas būtų nuobodus ir beprasmis. Kūriniai “gimsta” iš to kas pasaulyje laikina ir daiktiška, realu ir antgamtiška, iš egzistencijos ir būties prasmės bei tapsmo. Idėjos netikėtai ateina būnant gamtoje, skaitant knygą, ypač Bibliją, žiūrint filmą, prieš užmiegant ar nubudus. Jos atskleidžia vidines nuotaikas, dvasinės būsenos niuansus, gėrio ir blogio, žmogaus identiteto, moters ir vaiko gyvenimo užribius.

Kilusią idėją pirmiausiai nešioju savyje, kad gerai ją prisijaukinus, galima būtų per pojūčius, centimetras po centimetro kurti kūrinį į harmoningą, prasmingą visumą, lyg sodo auginimą. Tuomet pasineriu į kūrimo procesą. Nenaudoju paruošiamųjų etiudų, kad neišsibarstytų įkvėpimas ir gimusi energija. Jei tai daryčiau, galutinis rezultatas būtų lyg nukopijuotas sodas kaimyno sklype. Paimu po “gabalėlį gyvenimo’’ ir prijaukinu jį į vilnos sluoksnį, kuris po kurio laiko atsiveria įvairiais pavidalais, formomis, simboliais, ornamentais, dėmėmis ir linijomis.

Kūrybos procesas vyksta tyloje arba klausantis klasikinės, dvasią pakeliančios muzikos. Man svarbiausia tvarka, švara, tyla, nes tik tuomet įmanoma kūryba.

Pastarųjų metų kūriniai sukurti veliant vilną adata, sluoksniuojant įvairiausius, subtiliausius atspalvius, suteikiančius iliuzinį, tapybinį paviršių, tik iš arti ar palietus ranka, leidžiantį atskirti medžiagą. Kūrybiniai ieškojimai atvedė prie savito, unikalaus tekstilės stiliaus, derinant tarpusavyje vilnos vėlimą ir nėrinius, stencil techniką, karpinius.

Mano kūrybos tikslas - per saviraišką pakylėti žmogaus dvasią, išreikšti jo norą patirti nekasdieniškus jausmus, prasiskverbti už realybės ribų į paslaptingą, iliuzinę erdvę. Iš pažiūros beverčiai daiktai formuoja ir veikia žmonių pasaulėjautą visą gyvenimą. Nūdienos žmogaus pasaulyje nebėra tikrų objektų, yra tik tikrumą praradę, tuščiu kevalu virtę daiktai. Svarbus vaidmuo tenka pačiai daugiaprasmei medžiagai, “inkrustuojamai” į šiuolaikinės tekstilės kūrinius, nes tai materialus, semantinį krūvį turintis darinys. Man labai brangus močiutės nėrinių palikimas, mamos siuvinėjimai. Todėl į savo kūrinius “pasodinau” jau 4 kartų užaugintus “vaisius”.

Šiuo metu dailininkė gyvena ir kuria Vilniuje.

Laimutė Kozlovienė

Kūrybos svetainės:

www.laimutesgalerija.com

El.paštas - laimutekozloviene@gmail.com

Mob.tel. - 869801067