Mirkymas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Žaliosios arbatos lapeliai mirksta puodelyje

Mirkymas (angl. steeping; weltering) – medžiagos laikymas skystyje (paprastai vandenyje), kol ji persisunkia skysčio arba kol į medžiagą ar iš medžiagos pereina tam tikra tirpi medžiaga ar jų mišinys.

Mirkymas maisto gamyboje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paprastas mirkymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Taip paprastai mirkomi sausi ar džiovinti produktai (pvz., džiovinta žuvis, džiovinti vaisiai, džiovinti žirniai, kruopos ir pan.). Mirkomas produktas išmirksta ir pasidaro tinkamas tolimesnėms operacijoms – smulkinimui, virimui ir t. t.

Įmirkymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Produktas merkiamas į skystį su reikiamomis medžiagomis ir laikomas tol, kol tos medžiagos pereina iš skysčio į produktą.

Tokio mirkymo atvejai yra mėsos marinavimas, sūdymas.

Išplaunamasis mirkymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Ekstrakcija – produktas pamerkiamas vandenyje ar kitame skystyje ir laikomas, kol tirpi medžiaga ar medžiagos pereis iš produkto į vandenį. Vanduo su perėjusiomis medžiagomis ir yra pageidaujamas rezultatas. Tai vyksta užplikius arbatžoles ar žoleles – nuo pereinančių medžiagų vanduo virsta norimu gėrimu.
  • Šalinamasis mirkymas – nereikalingos medžiagos pereina į vandenį ir pašalinamos. Pvz., mirkant sūdytą mėsą ar žuvį iš jos pašalinama konservavimo efektą suteikusi druska, nebereikalinga būsimame patiekale. Mirkant ryklieną iš jos pašalinamas natūraliai esantis šlapalas.