Melchior de Hondecoeter

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Melchijoras de Hondekuteris)

Melchijoras de Hondekuteris arba Melchioras d’Hondekuteris (ol. Melchior de Hondecoeter arba ol. Melchior d'Hondecoeter, 1636 m., Utrechtas, Nyderlandai – 1695 m. balandžio 3 d., Amsterdamas) – XVII a. Nyderlandų tapytojas, animalistas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Melchioras de Hondekuteris gimė 1636 m. Utrechte tapytojų giminėje. Jo senelis Gilisas ir tėvas Geisbertas (ar Geisbrechtas) buvo tapytojais. Senelis tapė peizažus su paukščiais, panašius į Roelant Savery paveikslus. Melchioras mokėsi pas tėvą, o vėliau − pas dėdę Jan Baptist Weenix (1620–1660). Kartu su juo apie 1653–1659 m. galėjo mokytis dėdės sūnus Jan Weenix. 1659–1663 m. Melchioras de Hondekuteris buvo registruotas Hagos tapytojų draugijoje. 1663 m. vasario 9 d. jis vedė Susanna Tradel Amsterdame, iš kurio nebeišvyko iki gyvenimo pabaigos.

Melchioro de Hondekuterio pirmieji neabejotini darbai datuojami 1668 m., nors yra priskiriamų ankstesnių. Tik 20 Hondekuterio paveikslų datuoti, todėl didesniosios jo kūrybos dalies chronologiją yra sunku nustatyti. Be mokytojų, Hondekuterio tapybą paveikė Vilemas van Alstas, bei flamandų tapytojas Fransas Sneidersas. Hondekuteris specializavosi paukščių vaizdavime peizažo aplinkoje, jo paveikslai buvo paklausūs. Žinoma, kad jo kūriniai puošė Nyderlandų princų rezidencijas. Hondekuterio mokiniu buvo Willem van Royen (1672–1742), pasekėju – XVIII a. tapytojas Aart Schouman (1710–1792). Pasak Houbraken, dailininką nuolat kritikuodavo žmona, dėl ko Hondekuteris laiką leisdavo smuklėse. Po mirties Hondekuteris paliko savo dukteriai Izabelei daug skolų. Dailininkas mirė 1695 m. balandžio 3 d. Amsterdame.

Darbų galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]