Manufacture d'armes de Saint-Étienne

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Manufacture d'armes de Saint-Étienne
Pramonėgynybos pramonė
Produkcijašaunamieji ginklai

Manufacture d'armes de Saint-Étienne, MASPrancūzijos valstybei priklausiusi ginklų gamybos kompanija, kuri buvo įsikūrusi Sent Etjeno mieste. Dabar ji prijungta prie valstybei priklausančio gynybos technikos konglomerato Nexter.

Sent Etjenasjau nuo viduramžių buvo gerai žinoma kalavijų ir peilių gamybos vietos. 1665 m. Paryžiuje buvo įkurtas Karališkasis ginklų depas, kuriame buvo saugomi Sant Etjene pagaminti kariniai ginklai.

1764 m. buvo įkurta Karališkoji ginklų manufaktūra, kurią prižiūrėjo Šarlevilio (Charleville) Karališkosios ginklų manufaktūros generalinis inspektorius.

Prasidėjus Prancūzijos revoliucijai manufaktūra per metus pagamindavo 12 tūkst. ginklų. Revoliucijos metais miestas buvo pervadintas į Armsville, ginklų gamyba mieste padidinta, kad tenkintų poreikius revoliucinės armijos, kovojusios Prancūzijos pasieniuose su rojalistais, kuriuos rėmė Europos karališkosios giminės.

Įsikūrusioje Prancūzijos imperijoje ginklų gamyba triskart padidėjo, kad tenkintų Napoleono armijos, užkariavusios Europą, poreikius.

1838 m. per metus buvo pagaminta virš 30 tūkst, šaunamųjų ginklų. 1864 m. buvo pastatyta moderni gamykla su garo varomomis mašinomis. 1866 m. pradėjo gaminti pirmus standartizuotus karinius vienšūvius graižtvinius šautuvus Chassepot, o nuo 1874 m. – juos pakeitusius Gra šautuvus.

1886 m. MAS ėmė gaminti Lebelio šautuvus.

MAS sukūrė ir gamino prancūziškų 7,5 mm kalibro šautuvų šeimą, nuo MAS 36 iki FSA MAS 49/56, o dabar gamina dabartinį kariuomenės šautuvą FAMAS.