Makivara

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Makiwara)
Makivara

Makivara (japoniškai maki 'ritinys' + vara 'šiaudai') – iš Japonijos kilęs sporto treniruočių prietaisas, kuris dažniausiai yra naudojamas karate kaip smūgiuojamasis stulpas, o šaudyme japonų lanku kyudo naudojamas kaip taikinys.

Karate[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tradiciškai makivara susideda iš nelūžtančios ir nelanksčios medinės lentelės, kurios maždaug 30 cm ilgio ir 10 cm pločio viršutinė dalis padengta ryžių šiaudais. Stulpas tradiciškai būna nuo 2,00 iki 2,40 metrų aukščio ir maždaug 10 cm pločio. Maždaug 1,20–1,50 metro įkasama į žemę ir sutvirtinama dviem išilginėmis lentelėmis.

Moderniems variantams naudojamos įvairios vidinės medžiagos (dažniausiai minkšta guma arba dirbtinės odos apmušalai), jie yra žymiai trumpesni ir kabinami ant sienos. Taip pat būna modelių, kurie yra iškimšti plunksnomis.

Su makivara mokomasi smūgiavimo technikos, visų pirma kumščiu, taip pat lavinami smūgiai koja bei kitos technikos. Makivarą galima smūgiuoti labai stipriai, nes ji nesubliūkšta. Makivara padeda geriau išmokti pratimus ir treniruoti jėgą, ištvermę ir koncentraciją.

Kyudo[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Makivara susideda iš kietai suvynioto ryžių šiaudų kūlio, kurio ilgis maždaug 85 cm, apimtis 30 cm. Vidurio aukštis maždaug ties šaulio dubens kaulais. Dar gali būti naudojamos putų plastiko lentelės.

Į makivara šaudoma iš 2–3 metrų atstumo su beplunksne arba mažapunksne makivara strėle.

Netgi ir patyrę lankininkai turi 30 % treniruočių laiko skirti šaudymui į makivara, kad įgustų atlikti sudėtingas judesių kombinacijas ir ištaisytų klaidas, nenuleisdami akių nuo taikinio.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]