MS Explorer

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
MS Explorer
MS Explorer
Bendra informacija
Valstybė Norvegija
Vėliava
Savininkas Bendrovė „G.A.P Adventures“, taip pat buvo naudojama „Erelio akies turo“ kompanijos.
Charakteristikos
Ilgis 75 metrai

MS Explorer (aksčiau žinomas kaip MS Lindblad Explorer, MS Society Explorer) buvo norvegų gamybos 75 metrų ilgio kruizinis laivas, skirtas plaukioti vandenimis tarp Pietų Amerikos ir Antarktidos. Jį valdė Toronte įsikūrusi bendrovė „G.A.P Adventures“, taip pat buvo naudojama „Erelio akies turo“ kompanijos.

Neoficialiai jis buvo vadinamas Mažuoju raudonuoju laiveliu. 2007 m. lapkričio 23 d., kelionės metu, laivas ėmė skęsti, atsitrenkęs į ledkalį netoli Pietų Šetlando salų. Per incidentą buvo pramušta kumščio dydžio skylė.[1]

Būdamas pirmuoju laivu, skirtu plaukioti šaltais antarkties vandenimis, jis taip pato pirmąją šios vietos auka.

Pašto ženklai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kruizinis laivas buvo pavaizduotas mažiausiai ant dviejų skirtingų pašto ženklų serijų, išleistų Pietų Džordžijoje.

Skendimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Skendimo vietovė žemėlapyje
Skendimo vietovė žemėlapyje

Laivas plaukė 19-ąją kelionės dieną, kuomet atsitrenkė į nugrimzdusį ledkalnį, pramušusė korpuse 250 cm² skylę. Gelbėjimo signalas buvo greitai duotas, o operacijos ėmėsi Karališkoji Didžiosios Britanijos krantų apsaugos tarnyba, Jungtinių valstijų bei Čilės gelbėtojai. Nors laive telpa 154 žmonės, jų buvo 100 ir visi sėkmingai buvo iišgelbėti. Tarp keleivių buvo britų, olandų, australų, amerikiečių, kanadiečių, airių, danų, šveicarų, belgų, japonų, prancūzų, vokiečių ir kinų.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „154 Rescued From Sinking Ship in Antarctic: Passengers, Crew Boarding Another Ship After Wait In Lifeboats; No Injuries Reported“. CBS News. 23 November 2007. Nuoroda tikrinta 23 November 2007.