Lombokas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Lomboko sala žemėlapyje

LombokasIndonezijos sala, priklausanti Vakarų Mažosioms Sundos Saloms (Nusa Tenggara Barat provincija). Salos plotas apie 4700 km². Salos ir provincijos centras – Mataramas (360 000 gyventojų).

Geografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vulkaninės kilmės Lombokas priklauso Mažosioms Sundos saloms. Aukščiausias taškas – Rinjani kalnas, 3726 m. Rytuose – Sumbava sala. Aplink yra smulkių salelių (žinomiausios Gili salos). Į vakarus nuo Lomboko eina Voliso linija, skirianti Azijos ir Australijos sritis.

Demografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2,4 mln. gyventojų, 85 % sasakai, 10-15 % baliečiai. Pagrindinė kalba – bahasa, bet yra ir vietinių tarmių (ngeno - ngené, ngeto - ngeté, meno - mené, meriaq - meriku). Vyraujanti religija – islamas. Šalies šiaurėje, aplink Bajano (Bayan) miestą, apie 30 000 gyventojų išpažįsta vietinę Wektu Telu religiją (savotiškas hinduizmo, islamo ir animizmo mišinys).

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žinoma sasakų Lomboko karalystė, kurią nukariavo Balio karalius. 1674 salos rytuose išsilaipino olandai. XIX a. antrojoje pusėje olandai kartu su Lomboko gyventojais kovojo kartu prieš sukilusius Balio gyventojus. 1942 saloje buvo išsilaipinę japonai.