Tumako-La Tolitos kultūra

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio La Tolito kultūra)
Šiaurinių Andų kultūra:
Tumaco-La Tolita
Šalis Ekvadoras, Kolumbija (kosta)
Tautos
Laikotarpis V a. pr. m. e.-III a.
Žemėlapyje pažymėta Nr. 7

Tumako-La Tolitos kultūra (isp. Cultura Tumaco-La Tolita) - ikikolumbinė Andų civilizacijos kultūra, gyvavusi Šiaurinių Andų Kostoje, dabartiniame Ekvadoro šiauriniame pajūryje ir Kolumbijos pietiniame pajūryje. Jos klestėjimas sutapo su ankstyvuoju tarpiniu periodu ir buvo vienalaikis su Bahija, Chama-Koakės kultūromis piečiau.

Dėl svarbiausių archeologinių vietovių Kolumbijoje kultūra žinoma kaip Tumako kultūra, o Ekvadore - kaip La Tolitos kultūra.

Bruožai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aukso dirbinys

Tumako-La Tolitos kultūra yra šiauriausia žinoma Andų civilizacijos Pakrantės kultūra. Šiauriau plyti retai gyvenami lietingieji atogrąžų miškai, ir aukštesnės kultūros nebuvo išvystytos. Jau ir šiame regione gamta pasižymi miškingumu, gausiais krituliais, gyvūnija, tačiau vietos gyventojai buvo sėslūs, vertėsi žemdirbyste (pagrindinės kultūros buvo kukurūzas ir juka). Daugiausia gyvenviečių randama vietos upių - Esmeraldos, Miros, Pasijos - žemupiuose.

Ši lokali kultūra susiformavo tikriausiai dėl stiprios įtakos iš Mezoamerikos, bet ją veikė ir piečiau egzistavusi Čoreros kultūra. Ji buvo svarbi tarpininkė, perduodant metalo apdirbimo technikas iš Mezoamerikos į Pietų Ameriką.

Kultūros atstovai statė pilkapius (isp. tolas), ant kurių statydavo savo šventyklas. Jų keramikai būdinga pilkšva keramika, kuri naudota ne tik indams, smilkalinėms, bet ir gausiai skulptūrai. Tarp skulptūrėlių aptinkami žmonių atvaizdai, erotinės scenos, mitinės būtybės, šventi gyvūnai (dažnai pasitaikantis simbolis - gyvatė). Vieni žymiausių šios kultūros dirbinių - aukso gaminiai. Tarp jų pasitaiko auksinės skulptūrėlės, neretai inkrustuojamos pusiau brangiais akmenimis ar brangakmeniais. Šios kultūros atstovai pirmieji pasaulyje pradėjo apdirbti platiną.

Vėliau šios kultūros teritorijose gyveno indėnai atakamai.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]