Kumbija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kolumbijos vaikai šoka Kumbiją

Kumbija (isp. cumbia) – tai tradicinis muzikos žanras, kurio kilmės šalis yra Kolumbija. Kumbija nuo seno buvo viliojimo ritualo dalimi ir savo esme nelabai pasikeitė iki šių dienų. Kumbijos viliojančio ritmo ir judesio harmonija skirta šokiui poromis.

Kilmė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tai trijų kultūrų - Afrikos juodaodžių, indėnų ir europiečių - mišinio rezultatas. Iš juodaodžių muzikos tradicijų kumbija perėmė būgnus, iš indėnų – fleitą, kuri yra pagrindinis muzikos elementas, iš europiečių – kai kurias melodijų variacijas, choreografiją ir šokėjų kostiumus.

Žodis kumbija yra kilęs iš afrikietiško žodžio „Cumbé”, kuris reiškia linksmybes ar šventę. Kumbija susikūrė apie XVIII a., po ilgo trijų kultūrų vienijimosi. Kumbija kaip muzikos žanras kurtis pradėjo dar Afrikoje (African Guinean cumbe).

Kumbija savyje suderina afrikietiškus būgnelius, perkusiją, akordeoną, gitarą, fleitą ir didelę įvairovę kitų instrumentų. Šioje muzikoje dominuoja ritmai, tad tekstams neteikiama didelė reikšmė.

Tipai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kumbija yra populiari ne tik Kolumbijoje. Šis ritmas netruko išplisti į kitas Lotynų Amerikos šalis, tarp lurių yra: Salvadoras Meksika, Čilė, Venesuela, Argentina, Peru. Priklausomai nuo šalių, kurios ryžtasi adaptuoti kumbijos stilių, ji įgauna vis kitokį skambesį.

Kumbija yra įvairių tipų. Išskiriama klasikinė kumbija, modernioji kumbija ir kumbiamba. Kumbiada nuo kumbijos skiriasi tuo, kad pastarąją atlieka muzikantų grupė, o šokėjai šoka su žvakėmis arba deglais rankose. Kumbiada yra atliekama akordeono ir fleitos pagalba ir be žvakių.

Kiti kumbijos tipai - kumbion (Cumbión), kumbija valjenata (Cumbia Vallenata), kumbija –lambada (Cumbia Lambada), kumbija-son (Cumbia-Son).

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kumbija

Afrikietiškai ritmai į Kolumbiją pateko kartu su Afrikos vergais, atvežtais į Lotynų Ameriką Kolumbijos Karibų pakrantės ir Panamos nukariavimo ir kolonizacijos epochos metu. Dar XX a. pradžioje elito ir valdžios nepripažinta kumbija tebuvo žemosios klasės atstovų muzika – vulgarūs šokio judesiai ir laukiniai ritmai. Vis tik kumbijos nenustojo šokti, nors ir slapta. Kumbija išliko ir tapo Kolumbijos nacionaline muzika tik Kolumbijos žemesniosios klasės atstovų dėka. 1950 m. pasirodė pirmoji kumbija, įrašyta pardavimui. Vėliau pasirodė kumbijos, sukurtos pagal Soledeño Efraín Mejia, Juan Corralito, Antonio Lucia Pacheco. Kumbija labiausiai ėmė plisti apie 1960 metus.

Dėl vietos, kurioje gimė kumbija yra vis dar ginčijamasi. Pasak José Barros, kumbijos gimtinė yra indėnų šalis Los Pokabujis (El Banko regionas, Magdalena). Kiti teigia, kad yra kilusi iš Sjenagos (Magdalena), arba iš Soledado (Atlantiko).

Šiandiena[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dabar Lotynų Amerikoje kumbija reiškiasi per pop-šokių muziką diskotekose, radijuose ir pan. Modernioji kumbija susimaišiusi su hip-hop, elektronika, rap, rokas, reggae ar dub ir kitais muzikos ritmais yra itin populiari XXI a. Šiuo metu, vienas populiariausių kumbijos stiliaus kūrinių yra Samim - Heater.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]