Kultūros institutas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Kultūros institutas – kultūrinė įstaiga, skirta skleisti informaciją apie konkrečios valstybės kultūrą, ją propaguoti, ja sudominti. Kaip organizacija kultūros institutas gali būti oficiali institucija, įsteigta valstybės valdžios institucijų (institutus steigia Vyriausybė, kultūros ministerija, užsienio reikalų ministerija, kitos institucijos arba kartu su kitokiom organizacijom, pvz., NVO). Taip pat viešoji įstaiga, asociacija ar pan. Pagrindinė instituto būstinė paprastai būna įsikūrusi valstybės sostinėje. Filialai ir atstovybės steigiamos tiek valstybės viduje, tiek ir užsienyje.

Veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Institutai siekia skleisti kultūrą, stiprinti tautų savitarpio pažinimą. Tam pasitelkia kultūrinius mainus, platina informaciją apie valstybę ir jos kultūrą. Veikla dažnai apima ir meną, valstybės, visuomenės gyvenimą. Rengiami koncertai, spektakliai (teatro, šokio), kelionės, (dalykiniai, akademiniai, mokinių) mainai, konferencijos, seminarai, kalbos kursai, parodos ir filmai, skaitomos paskaitos, leidžiami leidiniai apie danų visuomenę ir informacinės paslaugos.

Lietuvoje, Baltijos šalyse[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lietuvos kultūros sklaida užsiima Lietuvos kultūros institutas (būstinė Vilniuje). Latvijoje – Latvijos institutas (Ryga). Greta su Užsienio, Kultūros ministerijomis prisideda prie kultūrinės užsienio politikos įgyvendinimo bei plėtros.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]