Pereiti prie turinio

Koatlikuė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Koatlikujė)
Koatlikuės paminklas. Nacionalinis antropologijos muziejus, Meksika

Koatlikuė (nah. Cōātlīcue „su gyvačių rūbu“) arba Koatlantunan (Cōātlāntonān „mūsų gyvačių žemės motina“) – actekų žemės ir mirties deivė, Uicilopočtlio motina.

Pasak mito, Koatlikuė buvusi pamaldžia našle ir gyvenusi podraug su savo sūnumis – Senconuicnaua (centzonhuitznāhua „400 pietinių žvaigždžių“) ir dukterimi, mėnulio deive Kojolšauke (Coyolxauhqui). Kasdien Koatlikuė užlipdavusi atnašavimui į Koatepeko kalną. Sykį kalno viršūnėje iš dangaus link jos nukritęs plunksnų kamuolys kurį Koatlikuė paslėpusi už juostos. Tas kamuolys paslaptingai dingęs, o Koatlikuė greitai pajutusi esanti nėščia. Tai sužinoję sūnūs įpykę, o dukteris patarusi jiems nužudyti gėdą atnešusią motiną. Bet vaikas įsčiose pažadėjęs apginti Koatlikuę. Prisiartinus žudikams, Uicilopočtlis gimęs ir išbaidęs sūnus, o Kojolšaukei nukirtęs galvą.

Koatlikuė yra Žemės įpaveikslinimas, iš kurios kasdien pakyla saulė–Uicilopočtlis, išvaikantis mėnulį ir žvaigždes. Kita vertus, Koatlikuė yra mirties deivė, nes praryja visa, kas gyva.[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Мифы народов мира. Коатликуэ , Р. В. Кинжалов – 2-е изд., 1992. Москва: Советская Энциклопедия.