Kinetinė energija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Kinetinė energija (gr. kinema 'judėjimas') – kūno energija, susijusi su to kūno judėjimu. Ji apibūdinama kaip darbas, kurio reikia išjudinti tam tikros pastovios masės kūną iš ramybės būsenos iki tam tikro judėjimo greičio. Kinetinė kūno energija nekinta, kol nekinta kūno judėjimo greitis ir masė.

Jos turi, pvz., bėgantis žmogus, skriejantis kamuolys, besisukantis ratas, oro masės. Ant nejudančios plokštumos gulintis akmuo kinetinės energijos neturi, nes nejuda.

Kūno kinetinės energijos didumas priklauso nuo kūno masės ir greičio. Kinetinės energijos, kaip ir bet kokios energijos, matavimo vienetas yra džaulis.

Greičiui padidėjus dvigubai, kinetinė energija padidėja keturgubai. Į tai atsižvelgiama nustatant leistiną transporto priemonių greitį.

Mechanika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jeigu kūno pagreitis a, tai kūną veikia jėga F=ma. Su tokia pat jėga kūnas m veiks stabdantį kūną. Norint surasti darbą, padarytą kūno m, reikia dar sužinoti kelio ilgį S iki visiško jo sustojimo. Tolygiai judant kūnui, kelio ilgis bus Iš čia gauname darbą

Laisvojo kritimo pagreitį su kinetine energija sieja sąryšis:

Bendras atvejis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Bendruoju (reliatyvistiniu) atveju, kai greitis nėra daug mažesnis už šviesos,

čia m – judančio kūno masė,  – kūno rimties masė (jam nejudant duotoje koordinačių sistemoje). Pagal SRT (Specialiąją reliatyvumo teoriją),

todėl