Katolikas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Armėnijos ir Gruzijos katolikų – Vazgeno I ir Davido V – susitikimas (Jerevanas, 1972 m.)

Katolikas (gr. καθολικός 'visuotinis') – aukščiausias dvasininkų titulas kai kuriose Rytų krikščionybės bažnyčiose – Armėnijos apaštalų bažnyčioje, Gruzijos stačiatikių bažnyčioje, Asirijos Rytų bažnyčioje, Kaukazo Albanijos bažnyčioje (iki 1836 m.) ir Abchazijos katolikate (iki 1795 m.).

Nepaisant to, kad Rytų sirai visada buvo etniniu Persijos bažnyčios pagrindu, senovėje ši bažnyčia išpažino savotišką katalikišką ekleziologiją, kuri dalijo visą pasaulį į dvi dalis (pagal Romos ir Persijos imperijų sieną), o kanonine teritorija laikė visus Rytus. Šis padalijimas atsispindi tiek bažnyčios pavadinime „Rytų bažnyčia“, tiek pirmojo hierarcho titulo pavadinime „Rytų katolikas“, kurį 310 m. priėmė Seleukijos ir Ktesifono vyskupas. Ši doktrina buvo oficialiai patvirtinta Romos-Bizantijos bažnyčios atstovų 410 m. susitikime, sušauktame priimti I Nikėjos susirinkimo nutarimus. Jo metu, Bizantijos ambasadoriui Marutai pritarus, Rytų bažnyčios katolikas buvo pavadintas Visų Rytų vyskupų katoliku ir vadovu. Atitinkamai Romos vyskupai pretendavo į „Vakarų patriarcho“ vardą, kuris ir buvo įtrauktas į jų titulų sąrašą. Tačiau šį atskyrimą panaikino vėlesnė istorija, kai Asirijos Rytų bažnyčia, apėmusi visus Rytus iki pat Japonijos savo vyskupijomis, prarado visas šias teritorijas, vėl apsiribodama tik Mesopotamijos rytų sirų etnosu, o Romos bažnyčia, atvirkščiai, sustiprėjo ir paskleidė savo įtaką visame pasaulyje.

Kai kuriose iš bažnyčių, pavyzdžiui, Gruzijos bažnyčioje, žodžiai „katolikas“ ir „patriarchas“ yra laikomi sinonimais, nusakančiais tą patį aukščiausią hierarchinį titulą. Kitose, pavyzdžiui, Armėnijos bažnyčioje, jie žymi skirtingas sąvokas. Katolikas reiškia aukščiausią dvasinį laipsnį kartu su vyskupo, kunigo, diakono laipsniais, o patriarchas, kaip ir graikų chalkedonitų bažnyčiose, yra hierarchinis titulas, kurį turi arkivyskupas arba katolikas. Taigi, Visų armėnų katolikas yra Armėnijos apaštalų bažnyčios vyriausiasis patriarchas, o šiai bažnyčiai priklausančio Jeruzalės patriarchato vadovas yra arkivyskupas. Bažnyčios dvasinis vadovas reziduoja svarbiausioje Ečmiadzino šventovėje Armėnijoje. Be Jeruzalės, katolikui dar pavaldūs Konstantinopolio bei Kilikijos (Libanas) patriarchatai.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Voicu, S. J. "Catholicós". Dicionário de Patrística e Antiguidades Cristãs. Petrópolis: Vozes, 2002.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]