Kategorijos aptarimas:Teleskopai

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

O radioteleskopas tai ne optinis prietaisas. Orionus 19:50, 2007 Balandžio 11 (EEST)

Man atrodo, kad Dirgėlos sprendimas buvo neblogas - išmesti kategoriją "Optiniai prietaisai" iš bendros teleskopų kategorijos ir ją įdėti į kiekvieną tikro optinio diapazono prietaiso straipsnį. Nes mes juk dar turime ir neutrinų teleskopus. O juk ten registravimo principas visai kitoks. Gal dar galima ginčytis dėl radioteleskopo, teigiant kad tai elektromagnetinių bangų imtuvas, o šviesa tai optinio diapazono elektomagnetinės bangos... Tačiau tokioje klasifikacinėje schemoje vis tiek lieka dviprasmybių. Nes jei kalbama apie astronominius matavimus, išskiriami diapazonai - gama, rentgeno, ultravioletinis, optinis, infraraudonasis, radijo. Ir tie prietaisų veikimo principai, kurie tinka optiniams stebėjimams, nepritaikomi vienas prie vieno radijo stebėjimams. Orionus 11:32, 2007 Balandžio 12 (EEST)

Žmonės, kas jums darosi su tom kategorijom? Nei vienos temos nėra ir nebus, kuri gali būti priskiriama TIK vienai ar kitai kategorijai. Todėl subkategorijos taip pat būna priskirtos kitoms kategorijoms. Pagrindas yra teleskopas, kuris nuo seno reiškia tik optinį prietaisą, o paskui jau atsirado ir kitokių, nors visvien vyrauja optiniai teleskopai (UV ir IR priskiriami optiniams, nes UV ir IR taip pat šviesa). :-). Šitoks išgryninimas niekam nepadeda. Teleskopas yra ir toks ir anoks prietaisas. - andrius.v 14:55, 2007 Balandžio 13 (EEST)
Neutrinų teleskopai tai ne elektromagnetinio diapazono teleskopai. O kai bus sukurtas straipsnis, jis atsidurs kaip tik šioje kategorijoje. Teleskopas reiškia ne prietaisą, veikiantį optiniame (ar elektromagnetiniame) diapazone, o graikų kalboje tele = 'toli' ir skopein = 'žiūrėti/matyti'. Paskaitykite dar kartą mano teiginį: "Man atrodo, kad Dirgėlos sprendimas buvo neblogas - išmesti kategoriją "Optiniai prietaisai" iš bendros teleskopų kategorijos ir ją įdėti į kiekvieną tikro optinio diapazono prietaiso straipsnį." Orionus 15:07, 2007 Balandžio 13 (EEST)
Taip, ir tada išeina "košė makalošė", didelė straipsnių makalynė vienintelėj kategorijoj ir sustabdytas tolimesnis kategorizavimas :-) O jūs paskaitytkit, jog praktiškai nebūna tokių temų, kurios priskiriamos TIK vienai ar kitai didesnei temai. Todėl temų priskirimas kategorijoms niekad nereiškia betarpišką priklausymą būtent tik tam dalykui. Pridėsi daugiau kategorijų prie teleskopų, tai tiesiog reikš, jog teleskopas yra gan plati savoka, įeinanti tiek į optiką, radioelektroniką ir kt. P.S. beje, neutrinų teleskopą taip pat galima dalinai priskirti optiniams prietaisams, nes juose fiksuojami neutrinų sukeliami šviesos blyksniai vandenyje. Jei ne, tai CCD arba CMOS kameras taip pat reiktu kategoriškai atriboti nuo optikos (arba konkretesnės srities - optoelektronikos) :-) - andrius.v 15:20, 2007 Balandžio 13 (EEST)
Aš tai sakyčiau kad reiktų kategorijų "Optiniai teleskopai" ir pan, o ne prie kiekvieno optinio teleskopo priskyrinėti dvi kategorijas ("teleskopai" ir"optiniai prietaisai"), bet čia tik mano nuomonė. knutux 15:28, 2007 Balandžio 13 (EEST)
Tai, kad čia tik trys straipsniai, jei būtų daugiau tai būtų galima susikirstyti juos į atskiras kategorijas ir nebūtų jokios painiavos.--Dirgela 22:06, 2007 Balandžio 14 (EEST)
Pagal Andrius.v logiką reikėtų prie "Teleskopas" kategorijos pridėti kategoriją "Elementariosios dalelės" (dėl neutrinų teleskopo), "Gravitacija" (dėl gravitacinių bangų teleskopo) ir pan. O prie kategorijos "Kompiuteriai" reikia pridėti "Optiniai prietaisai", nes informacijos atvaizdavimui naudojami optiniai metodai. Orionus 15:46, 2007 Balandžio 13 (EEST)
Taip, o gala jūsiškę, kategorijas galima ir reikia priskirti tik VIENAI kitai kategorijai ir ne kitaip, nes ten būna dar to, ano bei, dar kažko kito, kas neleidžiap riskirti likusioms :-) - andrius.v 16:11, 2007 Balandžio 13 (EEST)
Ei, neiškraipykim faktų. Aš to nesakiau. Jei rasite kategoriją, kuri tikrai apima visus teleskopus, prašom, įdėkite ją. Juk nedėsite prie kompiuterių "Optiniai prietaisai"? Orionus 16:28, 2007 Balandžio 13 (EEST)
Bet CCD kamera optikos turi tik tiek, jog surenka fotonus aktyviu paviršiumi, į kuriuos reaguojant išmušami elektronai. Bet priskiriama prie optinių prietaisų. Ir apskritai, vietoj tų ginčų dėl visiško trinimo galėjai, pvz., padaryt kategoriją optiniai teleskopai :-) Žodžiu, baigiam šią diskusiją, nes abiejų nuomonės buvo aiškios jau po antrų komentarų :-) - andrius.v 16:49, 2007 Balandžio 13 (EEST)