Kategorijos aptarimas:Tarptautinės organizacijos

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Tiksliau būtų sukurti dar papildomas TO subkategorijas Tarptautinės tarpvalstybinės organizacijos (TTO) ir Tarptautinės nevyriausybinės organizacijos TNT ((en:International nongovernmental organizations)) ir "išmėtyti" esamus str. Nes ateityje prisikaups daug, o visos TO nėra lygios pagal savo prigimtį. Ooom 01:02, 12 Gruodžio 2005 (EET)

O gal Tarptautinės tarpvalstybinės organizacijos užtektų Tarpvalstybinės organizacijos? Nes vargu ar būna ne tarptautinių tarpvalstybinių organizacijų? knutux 07:37, 12 Gruodžio 2005 (EET)
"Iš esmės užtektų. Bet yra tam tikrų niuansų. Tarpvalstybinės dar kitaip vadinamos tarpvyriausybinėmis (intergovernmental) organizacijomis. Čia jų nariais suprantamos valstybių vyriausybės.

Jei dvi dviejų šalių ministerijos įsteigia kokią nors organizaciją (laikinam ar nuolatiniam bendradarbiavimui, tyrimui atlikti), tai ši netampa tarptautine (t.y. TTO klasikine prasme), kadangi jų steigimo pagrindas nėra tarptautinis, o tik tarpžinybinis susitarimas (quasi tarpvalstybinis, nes tariasi valstybių žinybos-ministerijos). Tokia organizacija galėtų būti vadinama tarpvalstybine. Bet ji nėra tarptautinė, kadangi atskiros ministerijos negali užmegzti tarptautinių santykių valstybės (kaip būsimos TTO narės) vardu ir sukurti TTO, kuri būtų aukščiau už tų valstybių vyriausybes. Tai ne jų lygmens dalykas. Žinoma, jos gali būti įgaliotos tai atlikti, bet kol kas tai gali tik viena ministerija (Urm), bet ir tai nesavarankiškai, o tik suderinusi su Vyriausybe.

Tad tiksliau skambėtų Tarptautinės tarpvyriausybinės organizacijos (en:Intergovernmentalism) ir TNT ((en:International nongovernmental organizations)).

P.S. ES - viršvyriausybinė (supranational), bet ne tarptautinė organizacija (EU is an supranational union (en:Supranationalism). Europos Bendrijos - be jokios abejonės TTO. Ooom 18:16, 12 Gruodžio 2005 (EET)

Atskyrimas būtų prasmingas tik jei ženkliai padidėtų kategorijos straipsnių skaičius, nes šioje kategorijoje gali būti ir tarptautinės nevyriausybinės organizacijos, o griežtesnis skirstymas reikalaus neblogų šios temos žinių ir kiek apsunkins kategorijų suteikinėjimą.Dirgela 06:48, 14 Gruodžio 2005 (EET)