Kategorijos aptarimas:Indų mitologija

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Aš naikinčiau šitą kategoriją visai.

  1. Indų mitologija neatsiejama nuo „indų filosofijos“ ir „indų teologijos“
  2. Kalbant vien iš mitologijos pusės, sunku klasifikuoti tokias sąvokas kaip karma, sansara, avatara ir pan.
  3. Induizmas jau pats savaime reiškia filosofiją. Todėl naikinčiau „indų filosofijos“ kategoriją ir palikčiau tik „induizmas“.
  4. Politeistinėse religijose, gyvuojančiose dabartiniu metu, jokios mitologijos nėra, nes tai religijos objektas, o ne mitologijos. Galima prie mitologijos priskirti „induizmo būtybes“, bet tada subyra visa kita sistema, nes tos būtybės yra glaudžiai susijusios su dievais, kurie yra tikėjimo subjektais.

Siūlau, padaryti tokią struktūrą:

  • Induizmas (priklauso religijoms, filosofijai)
    • Induizmo teologija
      • Induizmo dievai
      • Induizmo pusdieviai
      • Induizmo būtybės
      • Induizmo šventvietės
    • Induizmo šventieji raštai
    • Induizmo kosmologija
    • Induizmo filosofai

ir t.t.

Ir, bendrai paėmus, viską vadinti mitologijomis yra šiek tiek įžeidžiantis dalykas. Sovietiniais laikais viskas buvo suplakta į vieną krūvą. Jei yra bent viena bendrija, kuri tuo tiki, ta sritis automatiškai nebetampa mitologijos objektu. Mayčiau, reikėtų visur laikytis tokios struktūros, nebent baltus palikti prie mitologijos, nes ši religija yra mirusi, nors pasekėjų ir yra :D.

Paskaitykit įžanginę pastraipą Hindu mythology — jie patys sako, kad vadinti mitologija yra neteisinga.

Aš kaip tik sakyčiau, kad tai sovietinis įprotis manyti, kad mitologija yra kažkas nepilnaverčio, žeminančio ir pan. Mitologijos portale pateiktas mitologijos apibūdinimas man visai priimtinas: "Mitologija (gr. μυθολογία, iš graikų μύθος — padavimas, pasakojimas ir λόγος — žodis, pasakojimas, mokymas) — į religinę sistemą įeinanti mitų visuma, t.y. pasakojimai apie dievus ir didvyrius, antgamtines būtybes ir stebuklingus įvykius bei reiškinius. Mitologija taip pat vadinamas mitus tyrinėjantis mokslas." Pagal šį apibrėžimą galima kalbėti tiek apie krikščioniškąją mitologiją, žydų mitologiją ar induizmo mitologiją. O teologiją aš palikčiau siauresnei sričiai, tuo labaiu induizmo atveju, kai tų teologijų yra gausybė.Dirgela 06:12, 17 Lapkričio 2005 (EET)