Kasimas I (Astrachanės chanas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Kasimas I, Astrachanės (Chadžitarchano) chanas (mirė ~1500 m.) – antrasis Astrachanės chanas 1476–1480 ir 1482–1495 m.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kilęs iš Tukatimuridų šeimos, Čingizidų dinastijos šakos. Vyriausias chano Machamudo sūnus.

Pirmą kartą šaltiniuose jį paminėjo Tverės pirklys Afanasijus Nikitinas savo kelionės pradžioje 1466–1468 m. Tuo metu Kasimas buvo žemių tarp Jeruslano ir Buzano upių valdytojas su Ordu Muazamo ir Ak Sarajaus miestais. Tikriausiai būtent Kasimas sulaikė ir apiplėšė Nikitiną arba pirmiausia pranešė savo tėvui, o paskui chano Machmudo įsakymu užpuolė pirklius.

Mirus tėvui chanui Machmudui, paveldėjo valdžią. Pasak Venecijos diplomato Ambrodžijo Kontarinio, Kasimas I iš pradžių valdė su dviem savo broliais. Manoma, kad jie buvo Janibekas ir Abdulkerimas.

Astrachanės chanas suteikė prieglobstį Muchamadui Šeibani ir Machmudui Sultanui, klajoklių uzbekų valstybės valdovo Abulchairo anūkui, kuris pabėgo į Chadžitarchaną po pralaimėjimo kazachams. Dėl šios priežasties apie 1472 m. jis konfliktavo su Achmatu, Didžiosios Ordos chanu. Po to brolius išvarė iš valstybės.

1480 m. Achmato kariuomenė įsiveržė į Kasimo valdas, pasodinusi į sostą Murtazą, chano Achamato sūnų. Tais pačiais metais, būdamas garbės kaliniu, Kasimas lydėjo pastarąjį žygyje į Maskvos Didžiąją Kunigaikštystę.

1482 m. Kasimas I sugebėjo atgauti sostą, pasinaudojęs chano Achmato mirtimi, kol vyko kova dėl sosto tarp velionio įpėdinių.

Apie tolesnę veiklą informacijos mažai. Manoma, kad Kasimas daugiausia dėmesio skyrė miestų ir savo chanato plėtrai.

1495 m. nuvertė jo paties brolis Abdulkerimas. Manoma, kad Kasimas mirė apie 1500 m.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Karališkieji titulai
Prieš tai:
Machmudas
Astrachanės chanas
1476–1496
Po to:
Abdulkerimas