Kardinolų kolegijos subdekanas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Kardinolų kolegijos subdekanas (lot. Subdecanus Sacri Collegii), kardinolas subdekanas – Kardinolų kolegijos dekano pavaduotojas, dekano padėjėjas, kuris pakeičia kardinolą dekaną, kai šis dėl kurių nors priežasčių negali vykdyti savo pareigų.

Kardinolas subdekanas yra antrasis pagal vyresnumą kardinolas vyskupas po kardinolo dekano. Todėl jis yra antrasis pagal vyresnumą kardinolas bendrame kardinolų sąraše.

Subdekano rinkimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagal 1965 m. popiežiaus Pauliaus VI išleistą motu proprio „Sacrum cardinalium consilio“ kardinolą subdekaną renka iš šešių kardinolų vyskupų, kurie yra suburbinių diecezijų vadovai.

Subdekano rinkimai vyksta išsyk po šio posto atsilaisvinimo (subdekanui atsistatydinus, mirus ar buvus išrinktam popiežiumi). Posėdyje dalyvauja šeši kardinolai vyskupai, pirmininkauja kardinolas dekanas (arba jo nesant vyriausias kardinolas vyskupas). Posėdyje išrenkamas kandidatas į subdekano postą, paprastai kardinolas, vyriausias pagal tapimą kardinolu vyskupu po dekano. Išrinktą kandidatą vėliau tvirtina popiežius.

Dalyvavimas konklavoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Prasidėjus Sede vacante periodui ir vykstant konklavai kardinolas subdekanas gali gauti papildomų įgaliojimų, jei nedalyvauja Kardinolų kolegijos dekanas ar šiam sukako aštuoniasdešimt metų ir jam neleidžiama dalyvauti konklavoje. Tokiu atveju naujai išrinktą popiežių, jei jis nėra vyskupas, į vyskupus įšventina kardinolas subdekanas.

Nuo 2005 m. Kardinolų kolegijos dekanas yra italų kardinolas Andželas Sodanas, o subdekanas – prancūzų kardinolas Rože Ečegarajus (Roger Marie Élie Etchegaray). Abu jie jau turi 80 metų, tad popiežiaus rinkimų metu konklavoje nedalyvaus. Jie dalyvauja tik ikikonklavinėse konsultacijose, o konklavai pirmininkaus trečias pagal vyresnumą kardinolas vyskupas – italų kardinolas Džovanis Batista Re (Giovanni Battista Re).