Kapitono Stepono Kudzevičiaus regata

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Kapitono Stepono Kudzevičiaus regata – Lietuvoje, Baltijos jūroje, nuo 1994 m. vykstanti regata. Viena seniausių Lietuvos jūrinių regatų.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kapitonas Steponas Kudzevičius, vadovavęs lietuvių žygiui burine jachta Lietuva aplink pasaulį, pasikvietė dar du patyrusius buriuotojus – jachtos „Vakarės“ kapitoną Saulių Tamkvaitį ir jachtos „Audra“ kapitoną Saulių Kalnėną pasivaržyti Baltijos jūroje. Prie jų prisijungė ir kiti buriuotojai.

Pradžioje „Rudenine Baltija“ pavadinta regata buvo atšiauri ir skirta neišlepusiems buriuotojams. Dalyviai per audringą rudeninę jūrą buriuodavo ne mažiau nei šimtą jūrmylių (185 km.). Kartais regatoje dalyvaudavo vos dvi ar trys jachtos, bet varžybos vis tiek vykdavo. 2016 m. norint pagerbti vieną iš regatos sumanytojų kapitoną Steponą Kudzevičių, „Rudeninės Baltijos“ regata buvo pervadinta jo vardu.

Paskutiniu metu regatoje dalyvauja ne mažiau nei 15 jachtų. Įprastai regata organizuojama rugsėjo pabaigoje – spalio pradžioje. 2018 m. metais varžybos vyko rugsėjo 22-23 dienomis. Regata skirta Lietuvos tautinės olimpiados 80-mečiui. 1938 metais vykusios Lietuvių tautinės olimpiados buriavimo rungtis buvo organizuota būtent Klaipėdoje.

Regatoje varžosi trys jachtų grupės – sportinė ORC, X-35 ir laisvoji LKRT-H. Varžybos vyksta dvi dienas. Šeštadienį, po pirmosios varžybų dienos, regatos dalyviai švartuojasi Danės upėje. Kad ilgastiebės jachtos praplauktų prie buriuotojų krantinės, specialiai jiems bus pakeltas Pilies tiltas.

Nelaimės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • 2018 m. rugsėjo 22 d., šeštadienį, startavusios dvi jachtos – jachta „Defiance“ (kpt. Oleg Zelenin) ir jachta „Esox“ (kpt. Rimantas Stropus) – buvo išmestos į krantą[1]. Iš keturių jachtos „Defiance“ įgulos narių du buvo sėkmingai išgelbėti gelbėjimo tarnybų, tačiau du – kapitonas Oleg Zelenin ir jo sūnus Dmitrij Zelenin – dingo. Vėliau ligoninėje mirė įgulos narė Olesia Orlova.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]