Kalnų rogės Zipfy

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Kalnų rogės Zipfy (angl. Zipfy Freestyle mini luge) - tvirto plastiko vienvietės kalnų rogės su svirtimi stabilumui ir posūkiams užtikrinti.

Konstrukcija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Viršutinė Zipfy rogių dalis suprojektuota kaip atrama priekyje ištiestoms kojoms. Kaip ir olimpiniame ledrogių sporte (angl. bobsleigh) čiuožėjo kojos yra saugioje "kojos priekyje" (angl. feet first) padėtyje. Sparno formos rogių profilis leidžia čiuožėjui faktiškai plaukti bei slysti sniego paviršiumi. Tūrinė Zipfy rogių konstrukcija (oro pagalvės) užtikrina, kad čiuožėjas nešals bei garantuoja patogų čiuožimą net ir lediniu, gumbuotu šlaitu, nes puikiai amortizuoja nelygumus. Rogių apatinėje dalyje yra išilginės kreipiančiosios juostos, neleidžiančios rogėms suktis leidžiantis nuo kalno. Atitinkamai dėl "bėginės" rogių dugno konstrukcijos Zipfy itin manevringas posūkiuose. Maksimali apkrova - 115 kg.

Naudojimas ir valdymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sukurtos tik leidimuisi nuo kalnų. Tinkamos važiuoti ir snieguota, ir ledo trasa. Valdymui specialių įgūdžių ar papildomo mokymosi nereikia. Skirtos visai šeimai: vaikams, paaugliams ir suaugusiems. Atsisėdus ant neslidžia danga padengtos sėdynės, kojos ištiesiamos pirmyn, rankomis laikomasi už svirties. Kad sulėtinti ar visiškai sustabdyti pakanka nuleisti kojas, o vairuojama palinkstant į vieną, ar kitą šoną.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Originalių Zipfy kalnų rogių pėdsakai veda į mažą Bavarijos Alpių miestelį, kur 1970 m. buvo suprojektuotos geresniam nusileidimui nuo kalno, nei tam tikslui iki tol naudotas anglių kastuvas (angl. coal shovel). Pirmasis Zipfy rogių kūrėjas - Johann Uttenthalen. Šiuolaikines Zipfy roges sukūrė kanadiečių kompanija „Great Circle Works“. Nuo 60-ųjų pabaigos, kai pirmą kartą buvo išleistos šios rogės, tapo tikra sensacija Europoje ir neatsiejama žiemos laisvalaikio ir sporto dalimi. Nuo 2010 metų kasmet Europoje, Kanadoje, Amerikoje bei Japonijoje organizuojami čiuožimo Zipfy kalnų rogėmis čempionatai, varžybos ir renginiai įvairaus amžiaus grupėms. Naujausia Zipfy rogių ekstremalaus sporto kryptis - Heli Zipfy - tai šuoliai į kalnus iš malūnsparnio su Zipfy rogėmis, kaip kad šokama ir su slidėmis.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]