Juozas Sakalauskas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Juozas Sakalauskas (1864 m. balandžio 17 d. Guikaliuose, Raseinių raj.1950 m. sausio 28 d. Trakiškiuose, Raseinių raj., palaidotas Viduklėje) – knygnešys, savivaldybininkas, Lietuvos politinis veikėjas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pats išmoko skaityti, rašyti, įrišti knygas, nuo 1886 m., paragintas Jurgio Bielinio, tapo knygnešiu profesionalu, vienu aktyviausių Garšvių knygnešių draugijos narių. Tik 1895 m. vasarą apie jo profesionalų užsiėmimą iš laiško, rasto pas K. Ūdrą sužinojo policija. 1896 m. pavasarį nuo jos teko bėgti, palikus arklius ir vežimą. 1896 m. suimtas, porą mėnesių kalėjo Panevėžyje.

1896 m. rugpjūčio 25 d. Viduklėje vėl sulaikytas ir po dviejų savaičių 3 m. ištremtas į Mogiliovą. Pristatinėjo spaudą ten gyvenusiems lietuviams. 1899 m. grįžęs į Viduklę vedė, bet spaudos gabenimo ir platinimo neatsisakė, nuo 1903 m. ją pristatinėjo ir Maskvos bei Petrapilio socialdemokratams.

Nepriklausomybės metais buvo renkamas į valsčiaus tarybą.

Apdovanotas Lietuvos nepriklausomybės medaliu ir II laipsnio Vytauto Didžiojo ordinu, nuo 1926 m. gavo 30 Lt knygnešio pensiją.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]