Josef Albers

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Jozefas Albersas)
Jozefas Albersas
Gimė 1888 m. kovo 19 d.
Botropas, Vokietija
Mirė 1976 m. kovo 25 d. (88 metai)
Niu Heivenas, JAV
Tautybė vokietis
Veikla Dailininkas, dėstytojas, teoretikas
Josef Albers

Jozefas (arba Džozefas) Albersas (vok. Josef Albers, 1888–1976 m.) – XX a. Vokietijos ir JAV tapytojas, grafikas, dizaineris. Bauhaus dėstytojas, meno teoretikas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jozefas Albersas gimė 1888 m. kovo 19 d. Botrope Vokietijoje (Rūras). 1905−1908 m. jis mokėsi Biurene ir tapo mokytoju. Dėstė Vestfalijos vietovių pradinėse mokyklose iki 1913 m. Po to lankė užsiėmimus Karališkojoje dailės mokykloje Berlyne ir 1915 m. buvo atestuotas dailės mokytoju. Vėliau J. Albersas mokėsi meno Esene ir Miunchene. 1920 m. pradėjo mokytis Bauhaus mokykloje Veimare. Būdamas 32 metų amžiaus jis buvo vyriausias studentas. J. Albersas daugiausiai dirbo su tapyba ant stiklo, taip pat užsiėmė baldų kūrimu, tipografika ir metalo dirbiniais. 1923 m. jis tapo L. Mohojaus-Nadžio asistentu ir buvo jo paveiktas − J. Alberso tapyba ant stiklo pasikeitė, tapo labiau industrializuotų formų. 1925 m. J. Albersas tapo Bauhaus profesoriumi mokyklai persikėlus į Desau. Tais pačiais metais vedė tekstilininkę Anni Fleischmann.

1933 m. nacistams uždarius Bauhaus, J. Albersas emigravo į JAV ir tais pačiais metais pradėjo vadovauti naujai įkurtam Black Mountain koledžui Š. Karolinoje, kuriame dėstė iki 1949 m. Amerikoje Alberso vardas buvo anglizuotas į Džozefo. 1935 m. Dž. Albersas atliko pirmą iš daugelio kelionių į Meksiką, 1936 m. įvyko pirmoji jo personalinė paroda J. B. Neumann Naujojo meno ratelyje Niujorke. 1939 m. Dž. Albersas priėmė JAV pilietybę, 1949 m. pradėjo savo pagarsėjusią „Pagarbos kvadratui“ tapinių seriją. Menininkas daug dėstė įvairiose JAV meno mokyklose ir universitetuose, 1950−1958 m. vadovavo dizaino skyriui Jeilio universitete.

Dž. Albersas užsiėmė daugiapusiška menininko veikla: tapė paveikslus, kūrė sieninę tapybą, grafikos kūrinius, rašė poeziją, esė ir knygas apie meną. Jo šviečiamoji veikla reikšmingai prisidėjo prie Bauhaus idėjų sklaidos JAV ir jaunųjų menininkų tobulinimo. 1965−1967 m. Niujorko šiuolaikinio meno muziejus suorganizavo Dž. Alberso kilnojamąją parodą, kuri parodyta JAV, Meksikoje ir Pietų Amerikoje. 1971 m. Metropoliteno meno muziejuje Niujorke įvyko jo retrospektyvinė paroda, pirmoji, skirta gyvenančiam menininkui. Dž. Albersas gyveno Niu Heivene (kur įsikūręs Jeilio universitetas), kur mirė 1976 m. kovo 25 d. Dž. Alberso menininko sugebėjimų pripažinimas atėjo vėlai. Geriausiai jis žinomas pagrindinių spalvų, bei juodos ir baltos, abstrakcionistiniais paveikslais su stačių kampų formomis, iš kurių garsiausia serija „Pagarba kvadratui“.

Kūrinių galerijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]