Jonas Boskas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Šv. Jonas Bosko
it. Giovanni Melchior Bosco
Jonas Bosko
Gimė 1815 m. rugpjūčio 16 d.
Bechi miestelis
Mirė 1888 m. sausio 31 d. (72 metai)
Turinas, Italija
Tautybė italas
Tėvai Francesco Bosco ir Margherita Occhiena
Šventasis
Paskelbtas palaimintuoju Romoje, Popiežiaus Pijaus XI
Kanonizuotas 1934 m. balandžio 1 d.
Kanonizavo Romoje, Popiežius Pijus XI
Šventė sausio 31 d.
Globoja katalikų mokytojus, auklėtojus, redaktorius, leidėjus, moksleivius, jaunus žmones
Veikla katalikų kunigas
Žinomas (-a) už įkūrė saleziečių kongregaciją, Marijos Krikščionių Pagalbos dukterų institutą ir saleziečių bendradarbių sambūrį, kūrė oratorijas jaunimui ugdyti ir auklėti, bažnyčių statytojas, rašytojas.
Vikiteka Jonas Boskas

Jonas Bosko (Giovanni Melchior Bosco; 1815 m. rugpjūčio 16 d. – 1888 m. sausio 31 d.) – katalikų kunigas, 1934 m. šventasis – auklėtojų ir katalikų mokytojų ir jaunimo globėjas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė netoli Turino (Italija), valstiečių šeimoje. Įkūrė saleziečių kongregaciją, Marijos Krikščionių Pagalbos dukterų institutą ir saleziečių bendradarbių sambūrį. Svarbiausia jo veikla buvo jaunimo auklėjimas ir jų dorovinis bei dvasinis ugdymas. Turėjo auklėjimo būdą, vadinamąją Prevencinę auklėjimo sistemą, kurią galima apibūdinti vienu sakiniu - " geriau prieš tai auklėti, negu po to bausti ". Šia sistema naudojasi įvairios salezietiškos ir bendrai katalikiškos organizacijos. Įkūrė oratorijas, kuriose vaikai gyveno ir mokėsi amatų, giedojimo, melsdavosi ir žaisdavo. Daug prisidėjo prie Bažnyčios plitimo ir buvo didelis popiežiaus autoriteto gynėjas.

Paskelbtas palaimintuoju 1929 m. popiežiaus Pijaus XI, o 1934 m. balandžio 1 d. šis popiežius jį kanonizavo. 1988 popiežius Jonas Paulius II jam suteikė "Jaunimo tėvo ir mokytojo" titulą.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]