Johann Unterweger

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Johann Unterweger, pravarde Jack (19501994) – Austrijos žudikas maniakas, žudęs prostitutes. Pirmą sykį buvo nuteistas 1974 m., kalėjime rašė poeziją, apsakymus, pjeses, taip pat išleido savo autobiografiją, pagal kurią buvo sukurtas filmas. Unterweger tapo vietine žvaigžde, prasidėjo visuomeninis judėjimas už jo paleidimą, kuriame dalyvavo žinomi Austrijos politikai ir intelektualai – tarp jų ir 2004 m. Nobelio literatūros premijos laureatė Elfriede Jelinek.[1] Nusikaltėlis buvo pristatomas kaip puikus reabilitacijos pavyzdys. Šio judėjimo pastangomis, Johann Unterweger buvo suteikta amnestija. Išėjęs į laisvę, jis vedė televizijos laidas apie kalinių reabilitaciją.

1991 m., Austrijos žurnalo pasamdytas parašyti straipsnį apie prostituciją Los Andžele, jis nuvyko į JAV, kur ieškodamas medžiagos straipsniams bendradarbiavo su vietine policija, lankėsi miesto Raudonųjų žibintų kvartaluose.

Panašiu metu Austrijos ir JAV policija surinko pakankamai įrodymų, kad vien per pirmuosius metus po amnestijos Unterweger nužudė šešias prostitutes. Kaip vėliau paaiškėjo, vizito JAV metu Los Andžele jis nužudė dar tris merginas. Grįžusį į Austriją, vietos policija bandė jį areštuoti, tačiau Jack spėjo pabėgti.

1992 m. vasario 27 d. jis galiausiai buvo rastas ir areštuotas Majamyje (JAV). 1994 m. rugpjūčio 29 d. Austrijos teismas jį pripažino kaltu viso dėl 11 žmogžudysčių ir nuteisė laisvės atėmimu iki gyvos galvos be teisės į amnestiją. Tą pačią naktį kalėjime Johann Unterweger pasikorė.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. http://www.nytimes.com/2008/01/13/books/review/Macfarlane-t.html