Pereiti prie turinio

Izraelio G lyga

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Izraelio G lyga
Įkurta1951 m.
ŠalisIzraelio vėliava Izraelis
Pakopa šalies sistemoje5-oji pakopa
Komandų skaičius128
Aukštesnė lyga ↑Izraelio B lyga
Žemesnė lyga ↓Izraelio D lyga

Izraelio G lyga (hebr.ליגה בליגה ג'‏‎, arba Liga Gimel) – 5-osios ir žemiausios pakopos Izraelio futbolo lyga. Varžybos vyksta 8 regioninėse zonose, bendrasis lygos čempionas nėra nustatomas.

G lyga Izraelyje įkurta 1951 m. kaip 3-oji pakopa. Gana greitai, jau 1955 m. ji tapo 4-ąja pakopa (kadangi įkurta Izraelio nacionalinė lyga), o 1976 m. – 5-ąja pakopa (įkurta Izraelio šalies lyga). Dar kartą G lyga nuleista iki 6-osios pakopos 1999 m., kai buvo įkurta Izraelio superlyga, bet 2009 m. jai sugrąžintas 5-osios pakopos lygmuo, kadangi buvo panaikinta Izraelio šalies lyga.

Didžiąją dalį istorijos G lyga yra žemiausia Izraelio futbolo lygų pakopa, tik 1958–1985 m. buvo dar žemesnė – Izraelio D lyga.

G lygos regioninės zonos tik iš dalies sutampa su Izraelio apygardomis. 2020 m. buvo 8 regionai – Aukštutinė Galilėja, Centrinė apygarda, Jizrelis, Pietų apygarda, Samarija, Šaronas, Tel Avivas, Žemutinė Galilėja. Kai kuriais metais regionai buvo keičiami – taip buvo panaikinti Guš Dano, Haifos, Įlankos, Vakarų Galilėjos divizionai.