Instaliacijų vakaras

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Instaliacijų vakaras (angl. install party) – paplitęs GNU/Linux operacinės sistemos entuziastų renginys. Registruojami 2 tipų dalyviai: norintys išmėginti jėgas įkeliant Linux bei norintys savo kompiuteriuose turėti visiškai įkeltą (ne live CD) šią operacinę sistemą. Kadangi šiuo metu paprasčiausias įkėlimas paprastai pavyksta nesunkiai, instaliuojantys bando ir įvairias netrivialias, šiuo metu dar naujas užduotis (greitas įkėlimas iš prijungto išorinio disko, nepriklausomos sistemos įkėlimas į USB jungtimi prijungtą diską ar atmintinę ir pan). Kadangi atnešama įvairių kompiuterių bei bandomos įvairios Linux distribucijos, greičiau sužinoma apie įvairias galimybes ir problemas. Iškilus problemoms, sprendimo ieškoma kartu. Pagalba nemokama, pagrindiniu tikslas - populiarinimas.[1] Šiam renginiui buvo nustatyti procesai, rolės, procedūros, reikalavimai ir patartini dokumentai[2]

Instaliuojantys šiame renginyje turi galimybę tiek parodyti savas žinias, tiek ir pasimokyti iš kolegų. Atnešę kompiuterį veltui gauna neretai profesionaliai įkeltą ir sutvarkytą sistemą. Tačiau jiems tenka pasirūpinti, jog instaliuojančiam žmogui padarius klaidą, nebūtų prarasti reikalingi duomenys ar programos.

Instaliacijų vakaru pagal programą užbaigiamos kai kurios atviro kodo konferencijos, nors ilgainiui, supaprastėjus Linux instaliacijai, šios renginio dalies reikšmė sumažejo.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „17º Festival Latinoamericano de Instalación de Software Libre el sábado 24 de abril 2021“. cituojant "skatinti naudotis laisva programine įranga, plačiajai visuomenei pranešant apie jos filosofiją, apimtį, pažangą ir plėtrą."
  2. Linux Installfest HOWTO. Linux Documentation Project (LDP) [1]