Harunas al Rašidas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Harunas al Rašidas
Kalifas
Abasidai
Gimė 763 m. kovo 17 d. arba 766 m. vasarį
Rėjus, Džibalas, Abasidų kalifatas
Mirė 809 m. kovo 24 d. (~43 m.)
Tusas, Chorasanas, Abasidų kalifatas
Palaidotas (-a) Imamo Rezos šventovė, Mešhedas
Tėvas Al Mahdis
Motina Al Chaizuran
Sutuoktinis (-ė) 6 žmonos ir daugiau nei 20 sugulovių
Abasidų kalifas
Kelintas 5-as
Kiti titulai Amyras al-Mumiminas
Valdė 786 m. rugsėjo 14 d. - 809 m. kovo 24 d. (22 metai)
Pirmtakas Al Hadis
Įpėdinis Al Aminas

Abu Džafaras Harunas ibn Muhamadas al-Mahdis (arab. أبو جعفر هارون ابن محمد المهدي = Abu Ja'far Hārūn ibn Muḥammad al-Mahdi) arba Harunas ibn al-Mahdis (arab. هَارُون ابْنِ ٱلْمَهْدِيّ = Hārūn ibn al-Mahdi; g. apie 763 arba 766 m. – 809 m. kovo 24 d.), dažniausiai vadinamas Harunu al Rašidu (arab. هارون الرشيد = Hārūn ar-Rašīd) – penktasis abasidų kalifas, valdęs nuo 786 m. rugsėjo mėn. iki savo mirties 809 m. Jo viešpatavimas tradiciškai laikomas islamo aukso amžiaus pradžia. Epitetas „al Rašidas“ reiškia „ortodoksas“, „teisusis“ arba „teisingai vadovaujantis“.

Harunas Bagdade (dabartinis Irakas) įkūrė legendinę biblioteką Bait al Hikmą (kas reiškia „Išminties namai“), Jam valdant Bagdadas suklestėjo kaip pasaulinis mokslo, kultūros ir prekybos centras.[1] Haruno valdymo metais Barmakidų giminės, suvaidinusios lemiamą vaidmenį kuriant Abasidų kalifatą, įtaka nuosekliai menko. 796 m. perkėlė savo rūmus ir valdžią į Raką (dabartinė Sirija).

799 m. Frankų delegacija atvyko pasiūlyti Harunui draugystę. Į tai atsakydamas Harunas siuntė į Karolio Didžiojo dvarą pasiuntinius su dovanomis. Viena dovanų buvo laikrodis, kurį Karolis Didysis ir jo palyda laikė užkeikimu dėl jo sklindančių garsų ir gudrybių, kurias rodydavo išmušus naujai valandai.[2][3][4] Dalis pasakos „Tūkstantis ir viena naktis“ veiksmo vyksta Haruno rūmuose, o kai kurių pagrindinės veikėjos sekamų istorijų dalyvis yra pats Harunas.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Audun Holme, Geometry: Our Cultural Heritage p. 150.
  2. André Clot, Harun al-Rashid and the world of the thousand and one nights, p. 97.
  3. Royal Frankish Annals, DCCCVII.
  4. Charlemagne: Translated sources, p. 98.