Grenlandijos administracinis suskirstymas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
2018 m. Grenlandijos administracinis suskirstymas

Grenlandija nuo 2018 metų sausio 1 d. yra suskirstyta į penkias savivaldybes. Į savivaldybes nėra įtrauktas didžiausias pasaulyje Šiaurės Rytų Grenlandijos nacionalinis parkas, užimantis šiaurės rytinę salos dalį. Avanatoje yra enklavas – Tulės oro bazė, kuri administruojama JAV.

Savivaldybės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pavadinimas Grenlandiškai Administracinis centras Herbas ISO Gyventojų skaičius Plotas (km²)
Avanata Avannaata Kommunia Ilulisatas 10 651
Kujalekas Kommune Kujalleq Kakortokas GL-KU 7589 32 000
Kekertalikas Kommune Qeqertalik Osiotas 6504
Kekkata Qeqqata Kommunia Sisimiutas GL-QE 9677 115 500
Sermersokas Kommuneqarfik Sermersooq Nukas GL-SM 21 232 531 900

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kolonizuojant Grenlandija buvo padalinta į dvi kolonijas: Šiaurės Grenlandiją su centru Godhavne (dab. Kekertarsuakas ir Pietų Grenlandiją su centru Godthabe (dab. Nukas). Nuo 1924 m. jų aukščiausi valdytojai buvo gubernatoriai. 1908 m. kolonijos buvo padalintos į smulkesnius vienetus – savivaldybes, kurių tuo metu buvo 63.

1951-2008 m.[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Buvusios 3 Grenlandijos apskritys

Panaikinus kolonijas ir inkorporuojant Grenlandiją į Danijos sudėtį, buvo atliktos ir radikalios administracinės reformos. Grenlandija padalinta į tris dalis (dan. landsdele): Vakarų, Šiaurės ir Rytų Grenlandiją. 1979 m. šių dalių pavadinimai buvo pakeisti, panaudojant vietinės kalbos terminus. Taip atsirado Kita (Kitaa), Tunu ir Avana (Avannaa).

1974 m. iš Rytų Grenlandijos dalies suformuotas Šiaurės Rytų Grenlandijos nacionalinis parkas, kuris 1988 m. praplėstas, prijungiant dalį Šiaurės Grenlandijos teritorijų. Skirtingos jo dalys buvo priskirtos administruoti atskiroms dalims.

Buvo stipriai mažinamas savivaldybių skaičius, juos apjungiant tarpusavyje. 1979 m. jų skaičius apsistojo ties 18: Kitaa priskirtos 15, Tunu – 2, o Avana – 1 savivaldybė.

Kita (Vakarų Grenlandija)

Tunu (Rytų Grenlandija)

Avana (Šiaurės Grenlandija)

2009-2017 m.[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2008 m. pabaigos administracinės reformos metu buvo panaikintos smulkiosios savivaldybės, o vietoj jų suformuotos stambios 4 savivaldybės (kommunia):

  1. Kasuitsupas;
  2. Kekata;
  3. Sermersokas;
  4. Kujalekas.

Šiaurės Rytų Grenlandijos nacionalinis parkas tapo atskiru vienetu, nepavaldžiu jokiai savivaldybei. 2017 m. pabaigoje atlikus dar vieną reformą, nuo Kasuitsupos savivaldybė padalinta į Kekertaliko ir Avanatos savivaldybes.