Elektrinė orpūtė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Rankinė elektrinė orpūtė

Elektrinė orpūtė įrankis, naudojamas karšto oro srovei pūsti. Savo forma primena plaukų džiovintuvą, tačiau ja išgaunama aukštesnės temperatūros oro srovė. Dažnai naudojama fizikos, medžiagų mokslo, chemijos, inžinerijos ir kitokio pobūdžio laboratorijose ir dirbtuvėse.

Elektrinė orpūtė naudojama dažams džiovinti ir nuimti, plastikui lankstyti ir suvirinti, klijams suminkštinti, nuo šilumos susitraukiančiai plėvelei įšildyti, užšalusiems vamzdžiams atitirpdyti, komponentams nuo plokščių išlituoti (elektronikoje). Pučiamo oro temperatūra dažniausiai siekia nuo 100 iki 550 °C, galingesniais modeliais galima išgauti ir apie 760 °C temperatūrą. Jei oro srove norima pašalinti švino turinčių dažų sluoksnį, saugi yra tik apie 315–404 °C temperatūra, kadangi 538 °C išsiskiria nuodingi švino garai.

Į kai kurio tipo elektrines orpūtes montuojama speciali atrama tam, kad jas būtų galima pastatyti ant darbastalio, taip atlaisvinant vieną besinaudojančiojo įrankiu ranką. Oro srovei maišyti gali būti naudojami įvairūs pūstukai – tai priklauso nuo darbo tikslo. Jais galima nukreipti oro srovę į tam tikrą paviršių ar atitirpdyti vamzdžius neįkaitinant už jų esančios sienos.