Dviračių plento lenktynės

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Tour de France lenktynių pelotonas.
Paskutinis Tour of Gippsland etapas.

Dviračių plento lenktynės vyksta plentais, taip pat ir miestų gatvėmis, keliais bei takais. Lenktynės daromos pavieniu startu, grupinės ir komandinės, vienadienės ir daugiadienės, vienos krypties su posūkiais ir žiedinės.

Varžybų eiga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pavienio starto lenktynės pačios paprasčiausios technikos ir taktikos atžvilgiu. Jog gali būti vienos krypties – iš vieno miesto į kitą ar pan., su vienu ar keliais posūkiais, ir žiedinės, kada lenktynių kelias sudaro ratą. Lenktynių nuotolis būna įvairus, paprastai ne trumpesnis kaip 10 km, ir neilgesnis kaip 100 km, vyrams ir ne daugiau kaip 30 km, moterims. Grupinės lenktynės labiausiai paplitusios. Jos reikalauja iš dalyvių geresnio pasiruošimo dviračio valdyme, technikoje ir taktikoje. Visi dalyviai iš starto paleidžiami kartu, važiuoja arti vienas kito ir naudojasi užuovėja. Vienam dviratininkui pavargus pirmyn išeina kitas, ir taip keičiasi iš eilės. Čia svarbiausia lenktynių baigmė ne tik pirmajai bet ir likusioms vietoms nustatyti. Lenktynių nuotolis siekia 200 km, kartais 300 km, ir net daugiau. Žiedinės lenktynės yra tokios, kurių kelias eina ratu. Rato ilgis gali būti l įvairus: nuo 1–15 km, ir daugiau. Distancijos ilgis būna labai įvairus: trumpesnės lenktynės nuo 10–100 km, ilgesnės – net iki 200 km. Startas bendras, rečiau pavienis ar komandinis. Komandinės lenktynės plentu rengiamos tarp komandų, sudarytų iš 4,5 ir 6žmonių. Komandos leidžiamos iš starto su tam tikrais laiko tarpais. Jei startuoja 4, tai įskaiton įeina 3; jei 5, tai – 3 ar 4; jei 6, tai – 4. Daugiadienės lenktynės būna įvairaus ilgumo ir suskirstomos į etapus. Per viena dieną pravažiuojamas vienas etapas. Etapai būna įvairaus ilgio ir gali siekti 300 ir daugiau kilometrų. Lenktynes laimi dviratininkas laimėjęs daugiausiai etapų.

Pagrindinės varžybos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šveicarijoje vykstančios Proturo dviračių lenktynės „Tour de Romandie“; Italijoje „Giro delle Regioni“ daugiadienės varžybos; Italijoje – „Gran Premio d`Apertura“ dviratininkų lenktynės; „Trofeo Citta di Rosignano“ lenktynėse Italijoje; Ispanijoje vykstančios 25-osios dviračių lenktynėse „Vuelta a Murcia“; Prancūzijoje „Tour de France“ .