Dinozaurų evoliucija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Dinozaurų evoliucija
Eoraptor lunensis, vieno iš seniausių žinomų dinozaurų, piešinys

Dinozaurų evoliucija prasidėjo maždaug prieš 230  milijonų metų vidurinio ir vėlyvojo triaso periodu, apie 20 milijonų metų po permio-triaso masinio rūšių išnykimo, kurio metu išnyko apie 95 % visų Žemės organizmų rūšių. Apie tai sprendžiama iš radiologinių absoliutaus amžiaus nustatymo metodų, panaudotų tyrinėjant uolienas, kuriose randami ankstyvųjų dinozaurų genties eoraptorių fosilijos.

Vienas iš ankstyvųjų dinozaurų protėvių buvo didelis archozauras Saurosuchus, tačiau didžiausio tyrinėtojų susidomėjimo nusipelnė kitas gyvūnas. Lagosuchus, Argentinoje atrastas 30 cm ilgio gyvūnas, laikomas panašiausiu į dinozaurus archozauru. Ilgą laiką jis laikytas tiesioginiu visų dinozaurų protėviu. Nesutarimai šiuo klausimu tęsėsi iki 1994 m., kai Paul Sereno pakartotinai ištyrė Lagosuchus radinį. Sereno nustatė, kad pirmasis kaip Lagosuchus aprašytas skeleto fragmentas galėjo būti "chimera", t. y. kaulų fragmentai galėjo priklausyti skirtingiems gyvūnams. Dėl to kitas Lagosuchus radinys buvo pervadintas į Marasuchus. Dabartiniu paleontologų manymu eoraptorius yra bendras visų dinozaurų protėvis. Fosilijų analizė rodo, kad tai buvo nedideli dvikojai plėšrūnai.

Seniausiais tikraisiais dinozaurais laikomi keletas radinių iš vidurinio triaso (225 mln. metų senumo) sluoksnių Ischigualasto ir Santa Maria formacijose (Argentinoje ir Brazilijoje): Herrerasaurus, Staurikosaurus ir Eoraptor buvo vikrūs plėšrūnai, o Pisanosaurus - žolėdis. Tarp to laikotarpio gyvūnijos dinozaurai dar buvo reti ir anaiptol nedominuojanti grupė.

Situacija pasikeitė po kelių milijonų metų, perėjime iš Karnio į Norį, kai masiškai išmirė pirmykščiai ropliai ir amfibijos, kurie dar vadinami paleotetrapodais. Išmirė 42 proc. tetrapodų šeimų. Vadinamieji neotetrapodai, tarp jų ir dinozaurai, užėmė atsilaisvinusias ekologines nišas. Triaso - juros sandūroje prieš 202 mln. metų įvyko dar vienas masinis rūšių išmirimas, po kurio paleotetrapodai visiškai išnyko, o juros periodu praktiškai visi (žinomi) sausumos gyvūnai, didesni nei 1 m, buvo dinozaurai.

Kreidos periodo pabaigoje, masinio rūšių išnykimo laikotarpiu prieš maždaug 65 mln. metų, visos dinozaurų rūšys išnyko, išskyrus vieną šaką, iš kurios išsivystė pirmieji paukščiai. Kitos diapsida poklasio rūšys, susijusios su dinozaurais, taip pat pergyveno masinį rūšių išnykimo laikotarpį.