Dievas sukūrė viską, išskyrus kilimą

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Dievas sukūrė viską, išskyrus kilimą

PavadinimasDievas sukūrė viską, išskyrus kilimą
Kilmės šalisLietuva
RežisieriusMikas Žukauskas
Gintarė Valevičiūtė
Prodiuseris (-iai)Mikas Žukauskas
Juozas Javaitis
Scenaristas (-ai)Mikas Žukauskas
Gintarė Valevičiūtė
Metai2011
Žanrasdokumentika
Trukmė27 min.
Kalbalietuvių k.
IMDb įrašas

Dievas sukūrė viską, išskyrus kilimą“ (angl. God Created Everything but a Carpet) – lietuviškas dokumentinis filmas, sukurtas 2011 m., 27 min. trukmės. Filmo premjera įvyko 2012 m. kovo 17 d. tarptautiniame festivalyje „Kino pavasaris“. 2012 m. „Sidabrinės gervės“ apdovanojimuose laimėjo geriausio trumpametražio dokumentinio filmo kategorijoje.

Filmo režisieriai kino režisūros magistrantas Mikas Žukauskas ir fotografijos ir medijų meno magistrantė Gintarė Valevičiūtė praleido kurį laiką Santariškių klinikų Chemoterapijos skyriuje, filmuodami retomis paveldimomis onkologinėmis ligomis sergančius ligonius. Filmo autoriai ieškodami medžiagos ir žmonių filmui, savanoriavo ligoninėje, susitikinėjo su žmonėmis, turinčiais retos ligos sindromą, bendravo su jais. Iš dešimties moterų jie atsirinko dvi, kurios ir tapo pagrindinėmis filmo herojėmis. Tai žmonės, nuolat balansuojantys ant peilio, tiksliau – skalpelio, ašmenų. Asketiškuose filmo kadruose slypi tikroji tiesa – kova su likimo mestu iššūkiu. Filmo autoriai nesigilina nei į herojų ligos priežastis, nei į pačią ligą, bet kartu su herojėmis, per jų aplinką ir kasdienes situacijas, tyrinėja žmogaus būtį.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Jaunos, charizmatiškos filmo herojės – vaikų darželyje dirbanti Aida (30 m.) ir farmacininkė Roberta (25 m.) gyvena įprastą gyvenimą. Iš kitų jas išskiria vienintelė aplinkybė – jos serga retomis onkologinėmis ligomis. Tačiau, balansuodamos ant būties ir nebūties ribos, herojės apie savo ligą kalba netikėtai: Roberta ją vadina dovana, o Aida saviškę, kaip ir sūnelio Pijaus mirtį nuo vėžio, vadina atradimu. Likimo paženklintos herojės netikėtai pastebi tokias gyvenimo puses, kurių anksčiau nematė ar nė neįtarė esant.

Kūrybinė grupė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]