Detonatoriaus stiprintuvas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Detonatoriaus stiprintuvas (angl. explosive booster), tarpinis detonatorius, tarpinis užtaisas – sprogdinimo įtaisas, padidinantis inicijuojančios sprogstamosios medžiagos energiją, kad šios pakaktų susprogdinti nejautrios, bet didelio galingumo antrinės sprogstamosios medžiagos užtaisą. Tai sprogusis elementas, pakankamai jautrus, kad jį sužadintų mažas sprogdiklio elementas (pvz., padegamoji arba detonuojamoji kapsulė), ir pakankamai stiprus kad sukeltų pagrindinio užtaiso detonaciją.

Daliai sprogstamųjų medžiagų – TNT, B mišiniui, ANFO ir daugeliui kitų, turinčių mažą smūginį jautrį – detonuoti nepakanka uždegimo vamzdelio, sprogdiklio ar detonatoriaus energijos. Šių medžiagų užtaisams sprogdinti ir būna reikalingas detonatoriaus stiprintuvas. Tuo tarpu daliai sprogalų (pvz., C-4) pakanka vien detonatoriaus.

Anksčiau detonatorių stiprintuvuose plačiai naudojo tetrilą (ypač Antrojo pasaulinio karo metais), bet dabar jį beveik visiškai pakeitė kitos SM – heksogenas (RDX) ar PETN. Paprastai detonatoriaus stiprintuvas būna cilindras iš RDX ar PETN, į kurio vidų įstatomas detonatorius.
Paprastai detonatoriaus stiprintuve būna nuo keliasdešimties gramų iki kelių kilogramų (dažniausiai – keli šimtai gramų) sprogstamosios medžiagos. Masyvūs stiprintuvai naudojami sprogdinant, pvz., didelius užtaisus iš šimtų kilogramų ar dešimčių tonų nejautrių sprogalų. Dažnai pramonėje naudojamos sprogstamųjų medžiagų užtaisai dėl nepalankių sąlygų (vandens poveikis, šaltis, užtaisų išdėstymo nepatogumas) būna nepakankamai jautrūs sprogdinant standartiniais sprogdikliais. Dėl to kalnakasybos ar kalnų reljefo keitimo vietose dalis sprogdinimui paruoštų užtaisų gali nesprogti, kas apsunkina darbus ir smarkiai mažina darbų saugą. Dirbant tokiomis sąlygomis plačiai naudojami detonatorių stiprintuvai (tarpiniai užtaisai), kurie garantuoja užtaisų inicijavimo efektyvumą.

Improvizuotuosiuose sprogmenyse kaip detonatoriaus stiprintuvą dažnai naudoja plastiškąsias sprogstamąsias medžiagas. Pvz., į 120 mm minosvaidžio minos sprogdiklio lizdą įspaudžia gabalėlį semtekso.