Pereiti prie turinio

Dinaminė atmintis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio DRAM)
DRAM DDR2 atmintis

Dinaminė atmintis arba DRAMneišliekamoji atmintis, kuri dažnai naudojama kaip pagrindinė atmintis arba kaip atmintis vaizdo plokštėse.

Kai kalbama apie fizinį dinaminės atminties įrenginį vartojama sąvoka dinaminė laikmena.[1] Kiekvienas dinaminės laikmenos atminties elementas (kuris saugo bitą) sudarytas iš kondensatoriaus ir tranzistoriaus. Dvejetainis 1 saugomas įkraunant kondensatorių, o 0 - jį iškraunant. Kadangi kondensatoriai laikui bėgant išsikrauna, o jų krūvį reikia periodiškai atkurti.[1]

Pirmoji dinaminė laikmena pagrįsta DRAM principu sukurta 1966 m. IBM tyrėjo Robert Dennard.

Palyginimas su SRAM

[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Statinė atmintis (SRAM) saugo duomenis tol, kol naudojama galia arba energija. Jos atnaujinti nereikia. SRAM dažnai greitesnė nei DRAM, bet brangesnė. Be to, lyginant su DRAM, SRAM sunaudoja daugiau elektros energijos ir įkaista daug greičiau. Abu DRAM ir SRAM praranda duomenis, kai nutrūksta elektros tiekimas.

  1. 1,0 1,1 dinaminė laikmenaV. Dagienė, G. Grigas, T. Jevsikova. Enciklopedinis kompiuterijos žodynas. 4-as leidimas. Vilnius: VU MII, 2014 // EKŽ, 2021, nuolat atnaujinamas. ISBN 978-9986-680-52-9.