Giovanni Pisano

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Džovanis Pizanas)

Džovanis Pizanas (it. Giovanni Pisano, g. apie 1248 m. – m. 1314 (?) m.) – XIII a. pb. – XIV a. pr. italų protorenesanso skulptorius ir architektas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Džovanis Pizanas gimė apie 1248 m. Pizoje. Jis buvo skulptoriaus ir architekto Nikola Pizano sūnus. Tėvas ir sūnus dažnai dirbo kartu, tačiau jų individualūs stiliai buvo labai skirtingi. Džovaniui būdingas rėmimasis gotikinės stilistikos formomis, kai jo tėvui − antikinėmis, su kuriomis jis susipažino per romėniškų sarkofagų skulptūrą. Džovanis mokėsi tėvo dirbtuvėse ir pirmąkart paminėtas 1265 m. kontrakto dėl Pizos katedros sakyklos projekto dokumentuose. Tėvo asistentu Džovanis paminėtas Didžiojo fontano inskripcijoje Perudžoje (fontanas pastatytas 1278 m.). Dėl įrašų trūkumo 1270-76 m. periodu, manoma, kad Džovanis šiuo laikotarpiu buvo išvykęs į Prancūziją, nes vėlesnė jo kūrybos stilistika tampriai susijusi su prancūziškos gotikos bruožais.

1285 m. Džovanis atsisakė Pizos pilietybės ir priėmė Sienos. Sienoje Džovanis Pizanas dirbo iki 1299 m. 1285–1295 m. periodu skulptorius sukūrė Sienos katedros apatinės dalies papuošimus. Jis minimas architektu apie 1287 m. Masa Maritima mieste, kur prižiūrėjo vietos katedros statybas, suprojektavo S. Quirico d’Orcia kolegijos šoninius vartus. Apie 1302 m. datuojamas vienas įspūdingiausių jo kūrinių – Madonos su Kūdikiu skulptūra Prato katedroje. 1301 m. jis sukūrė Šv. Andriaus bažnyčios Pistojoje sakyklą. 1302 m. pradėjo Pizos katedros sakyklą. Maždaug tuo metu, kai Džotas dekoravo Arenos koplyčią Padujoje, Pizanas šiai koplyčiai sukūrė tris statulas, tarp kurių Madonos skulptūrą. Apie 1313 m. sukūrė Margaritos Liuksemburgietės monumentą San Francesco di Castelletto bažnyčioje Genujoje (išlikę fragmentai). Džovanis Pizanas paskutinį kartą paminėtas 1314 m. Sienoje, tikriausiai tuo metu ir mirė (vėliausia siūloma data – 1320 m.).

Darbų galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]