Džatė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Džati)

Džatė (skr. जाति = IAST: jāti- 'gimtis, kiltis, kilmė') – hinduizmo sąvoka, nusakanti įvairias sociakultūrinės grupes indų kastų sistemoje. Džatėmis vadinami žmonių klanai, vienijami bendros kilmės, tradicinės profesijos, papročių, kalbos. Dabartinėje Indijoje skaičiuojama ~2500 džačių.

Kiekvieną iš didžiųjų indų kastų (varnų) sudaro po kelis šimtus skirtingų džačių, kurios įvairuoja priklausomai nuo geografinio regiono ir pasižymi savitais papročiais (pvz., vandennešiai, kalviai, skalbėjai, kvepalų pardavėjai ir kt.). Tiesa, dalis džačių nebūtinai griežtai patenka į vieną varną. Džačių vieta indų kastinėje hierarchijoje apsprendžiama pagal kiekvienai džatei būdingas praktikas, pvz., ar jai būdingas vegetarizmas, ar mėsos valgymas, ar atliekamos kruvinos aukos, ar ne. Laikui bėgant, kai kurios džatės gali pakilti hierarchijoje, nes jų nariai pradeda imituoti aukštesniųjų džačių papročius (vadinamoji sanskritizacija).

Dalis džačių susiklostė panašiai, kaip viduramžių Europos amatininkų gildijos – t. y., užsiėmė vieno konkretaus amato tradicijos perdavimu, įgūdžių tobulinimu. Daugelis džačių yra egzogaminės – jų nariai gali laisvai tuoktis su kitų džačių nariais (nors ši praktika nedažna).[1] Identifikacija su džatėmis tebėra stipri ir šiuolaikinėje Indijoje.[2]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Chances of an inter-caste marriage go up if groom’s mother is educated: Study“. ThePrint.
  2. Jāti.0Bruce M. Sullivan. Historical Dictionary of Hinduism. The Scarecrow Press, 1997.0p. 105–106