Creative Commons licencijos

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Creative Commons licencijos yra autorinių teisių licencijos, 2002 m. gruodžio 16 d. išleistos ne pelno siekiančios JAV organizacijos Creative Commons. Daugelis šių licencijų suteikia naudotojams tam tikras svetimos intelektinės nuosavybės naudojimo „pagrindines teises“, pvz., teisę platinti autorinių teisių saugomą kūrinį neatsiklausus autoriaus. Creative Commons licencijos šiuo metu egzistuoja 43 skirtingose pasaulio jurisdikcijose.

Pagrindinės licencijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Originaliame šių licencijų komplekte visos pagrindinės kūrybinio darbo naudojimo teisės yra dovanojamos; kiekvienos šių licencijų detalės priklauso nuo pasirinktos versijos, bei apima keturių sąlygų pasirinkimą:

  • Priskyrimas (by): kūrybinis darbas gali būti kopijuojamas, platinamas, rodomas, o t. p. naudojamas išvestiniams darbams, su sąlyga, kad autorinis darbas bus priskirtas autoriui taip, kai tai apibrėžia autorius arba licencijos išdavėjas.
  • Nekomercinis platinimas (nc): kūrybinis darbas gali būti kopijuojamas, platinamas, rodomas, o t. p. naudojamas išvestiniams darbams, su sąlyga, kad autorinis darbas nebus naudojamas komerciniams tikslams.
  • Jokių išvestinių darbų (nd): kūrybinis darbas gali būti kopijuojamas ir laisvai platinamas, tačiau naudoti jį naujiems, išvestiniams antriniams darbams nėra leidžiama.
  • Analogiškas platinimas (sa): visi išvestiniai darbai, kurie yra sukurti perrašinėjant, permaketuojant ar kitaip perredaguojant pirminį darbą, turi būti priskirti analogiškai arba kitai, suderinamai licencijai.

Derinant tarpusavyje šias licencijų sąlygas, galima gauti šešiolika galimų kombinacijų, kurių vienuolika yra galiojančios Creative Commons licencijos. Iš penkių negaliojančių keturios turi elementus „nd“ ir „sa“ ir yra nesuderinamos, o dar viena kombinacija neturi apskritai jokių elementų (tokiu atveju galioja viešojo naudojimo režimas). Penkių iš vienuolikos galiojančių licencijų, stokojančių „Priskyrimo“ elemento, palaipsniui atsisakoma, kadangi absoliučiai daugumai (98 %) licencijų naudotojų šis elementas yra aktualus. Tokiu būdu, lieka šešios naudojamos licencijos:

  1. Priskyrimas (by)
  2. Priskyrimas + Nekomercinis platinimas (by - nc)
  3. Priskyrimas + Jokių išvestinių darbų (by - nd)
  4. Priskyrimas + Analogiškas platinimas (by - sa)
  5. Priskyrimas + Nekomercinis platinimas + Jokių išvestinių darbų (by - nc - nd)
  6. Priskyrimas + Nekomercinis platinimas + Analogiškas platinimas (by - nc - sa)

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]