Columbo

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Pirmojo sezono DVD viršelis
ŽanrasKriminalinė drama
Kūrėjas (-ai)Richard Levinson, William Link
VaidinaPeter Falk
Kilmės šalisJAV
Sezonų skaičius10
Serijų skaičius69
Trukmė73–98 min.
Transliacija
Originalus kanalasNBC, ABC
Originalus laikotarpis1968 m. vasario 20 d. – 2003 m. sausio 30 d.

Columbo – JAV kriminalinis serialas, nereguliariai rodytas per NBC televiziją 1971–1978 metais programoje „The NBC Mystery Movie“ ir vėliau 1989–2003 m. per ABC. Dvi įžanginės („pilot“) serijos buvo parodytos 1968 ir 1971 m. Kiekviena serialo serija yra atskira kriminalinė istorija, kurias sieja bendras personažas – Los Andželo policijos departamento detektyvas, leitenantas Columbo. Serialas išpopuliarino „atvirkščio detektyvo“ žanrą, kurio istorijose nusikaltimas ir nusikaltėlio identitetas parodomi iš pat pradžių, ir siužeto intriga yra kaip detektyvui pavyks išsiaiškinti žiūrovams žinomą nusikaltėlį, o ne kuris personažas yra nusikaltėlis, kaip labiau tradiciniuose „Whodunit“ žanro detektyviniuose kūriniuose.

Leitenanto Columbo personažą bei serialą sukūrė scenaristai ir prodiuseriai Richard Levinson ir William Link. Aktoriaus Peter Falk vaidintas Columbo yra paprastas, darbininkų klasės policijos detektyvas, neišsiskiriančios išvaizdos, seriale beveik visada yra antraplanis veikėjas, apie kurio asmeninį gyvenimą žinoma labai mažai. Jis nuolat kalba apie savo žmoną, ar rečiau – apie kitus gimines, tačiau jie seriale niekada neparodyti, ir nežinia, ar egzistuoja, ar išgalvoti. Net Columbo vardas nei karto nepaminėtas seriale, tačiau sykį parodytas parašytas ant jo pažymėjimo. Nusikaltėliai paprastai yra aukštuomenė, turtingi ir garsūs žmonės ir pagrindiniai serijos veikėjai Jų nusikaltimai dažniausiai būna kruopščiai suplanuoti, gudrūs, o kai įvykdyti spontaniškai – būna kruopščiai suplanuotas įkalčių nuslėpimas. Nepaisant to, tikruosius nusikaltėlius detektyvas dažniausiai atskleidžia gana anksti, remdamasis įvairiais prieštaravimais jų liudijimuose, ir likusi siužeto dalis yra apie pastangas surinkti įkalčius. Serijos dažniausiai baigiasi nusikaltėlio prisipažinimu, kai Columbo surinkti faktai nebeleidžia daugiau išsisukinėti. Kita tipiška pabaiga, kai Columbo atkaklumo ir nuolatinių užuominų apie vis daugiau surinktų įkalčių išgąsdinti nusikaltėliai mėgina geriau paslėpti nusikaltimo pėdsakus, neturi laiko gerai apgalvoti strategijos ir eigoje tik dar labiau išsiduoda, inkriminuoja save. Bendraudamas su įtariamaisiais, Columbo slepia savo aštrų protą ir įžvalgą po apsimestiniu išsiblaškymu, naivumu ir žioplumu, dėl ko nusikaltėliai paprastai jo neįvertina ir nelaiko rimta grėsme.

Serialas buvo rodytas 44 šalyse. 1999 m. „TV Guide“ žurnalas įtraukė leitenantą Columbo į savo „50 visų laikų geriausių TV personažų“ sąrašą septintoje vietoje.[1][2] Tas pats žurnalas Steven Spielberg režisuotą seriją „Žmogžudystė kaip iš knygos“ (angl. Murder by the Book) įtraukė į „Šimto visų laikų geriausių serialų serijų“ sąrašą šešioliktoje vietoje.[3] 2013 m. Amerikos rašytojų gildija įtraukė „Columbo“ į savo „101 geriausių serialų scenarijų“ (angl. Best written series) sąrašą 57-oje vietoje.[4]

Nuorodos ir šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. http://www.oocities.org/uplatewstewkey/chars.htm
  2. „TV Guide Guide to TV“, 2004 m., 651 psl. ISBN 0-7607-5634-1.
  3. TV Guide. „Special Collectors' Issue: 100 Greatest Episodes of All Time“, 1997 m.
  4. http://origin.www.wga.org/writers-room/101-best-lists/101-best-written-tv-series/columbo