Bepakopis variatorius

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio CVT)
Skridininio variatoriaus veikimo principas

Bepakopis variatorius, variatorius (angl. Continuously variable transmission, CVT) – automatinė pavarų dėžė, kuri gali keisti neribotą kiekį perdavimo santykių tam tikrame intervale (tuo tarpu kitos automatinės pavarų dėžės turi tik 4–6 santykius).

Diržinis variatorius pasiekia maždaug 88 % naudingumo koeficientą.[1] Nors jis yra mažesnis nei mechaninės pavarų dėžės, gamybos kaina taip pat yra mažesnė bei variklis gali suktis optimaliu greičiu. Be to, nėra sankabos įdiegimo būtinybės, nors sankaba montuojama, jei reikalinga neutrali pavara.[2]

Bepakopis variatorius buvo daug žadantis Formulė 1 mašinų patobulinimas, tačiau buvo uždraustas, manant, jog lenktynėms tinkamas variatorius bus per brangus ir nedaugelis galinčių tai leisti komandų nesunkiai dominuos.[3] Jis taip pat naudojamas žemės ūkio mašinose, jei svarbu sklandžiai keisti judėjimo greitį tuo pat metu sukant kitus mašinos mechanizmus pastoviu greičiu. Variatorių taip pat naudoja daugelis nedidelių, palyginus negreit važiuojančių mašinų (sniegomobiliai, golfo aptarnavimo kartai, motoroleriai, mopedai ir pan).

Tipai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Skridininis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tai yra populiariausias variatorių tipas. Tokį variatorių sudaro du skridiniai ir V formos diržas. Kiekvienas skridinys yra sudarytas iš dviejų kūgių, pastatytų viršūnėmis vienas priešais kitą. Suartėjant vieno arba kito skridinio kūgiams, keičiasi diametras diržo gale, taigi ir perdavimo santykis.

Hidrostatinis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Japonų gamybos tankas Type 10 (10式戦車), naudojantis hidrostatinį variatorių

Hidrostatinį variatorių sudaro ratus sukantis hidraulinis variklis ir jį varantis hidraulinio skysčio siurblys. Siurblys sujungtas su pagrindiniu mašinos varikliu ir sukonstruotas taip, jog vienam apsisukimui tenkantis perpumpuojamo skysčio kiekis gali būti sklandžiai reguliuojamas. Ši sistema leidžia laisviau išdėstyti visus komponentus, nes tarp siurblio ir ties ratais esančio hidraulinio variklio reikalingas tik hidraulinio skysčio vamzdis. Pavarą galima pagaminti labai galingą, tinkamą tankams ir kitoms sunkioms mašinoms. Tačiau hidrostatinis variatorius brangus ir jautrus hidraulinio skysčio užteršimui.

Šaltinai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „cvt efficiency“ (PDF). zeroshift.com. Suarchyvuotas originalas (PDF) 2014-07-14. Nuoroda tikrinta 22 April 2014.
  2. „use of clutch with CVT“. Scootnfast.com. Nuoroda tikrinta 6 January 2012.
  3. Keith Collantine (3 May 2007). „Banned! Continuously Variable Transmission“. F1fanatic.co.uk. Nuoroda tikrinta 17 June 2011.